Кламер БГ - Новини: Илхан Кючюк е новият постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония

Илхан Кючюк е новият постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония

България

|
Четв, 07 Ноем 2019г. 10:53ч.
Илхан Кючюк е новият постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа) ще бъде докладчик на Европейския парламент за Северна Македония през следващите 5 години. Това съобщиха от офиса на българския евродепутат.

Илхан Кючюк, който от години работи по процеса на разширяване на ЕС на държавите от Западните Балкани е първия български политик в ЕП, който става постоянен докладчик на държава от региона.

Комисията по външни работи има водеща роля сред всички комисии на Европейския парламент (ЕП) по отношение на разширяването на Европейския съюз. Тя е натоварена да отговаря за политическите аспекти и да формулира позицията на ЕП относно процеса на разширяване като цяло. Комисията назначава докладчици за различните страни кандидатки, които са отговорни да докладват на парламента за политическите, икономическите и социалните развития в съответните страни.

"Поверяването на доклада за напредъка на Северна Македония на евродепутат от България е сериозен външнополитически успех за страната ни. Това решение не е сигнал за отстъпление на държавите от западна Европа към процеса на разширяване, а признание за напредъка, който Северна Македония постигна по пътя си към ЕС, особено по отношение на добросъседските отношения. Въпреки че, за трети път в рамките на 16 месеца, Европейският съвет не успя да постигне съгласие за започване на преговори за присъединяване, Северна Македония непрекъснато доказва, че е част от европейското семейство", казва Кючюк.

Той се надява лидерите на ЕС да преразгледат своето решение възможно най-скоро и определя отлагането на взимането на решение като "стратегическа грешка".

"Като евродепутат от страна, която не толкова отдавна трябваше да премине през преговорите за присъединяване, добре знам, че процеса често е бюрократичен и се основава на законови разпоредби, но понякога се води и от политически настроения. Моя основна цел като докладчик е да стоя на страна от подобни политически спекулации и да оценям прогреса на Северна Македония въз основа на постигнати резултати и обективни критерии", коментира още Кючюк.

Докладите на докладчиците се приемат от Комисията по външни работи преди да бъдат приети в пленарното заседание.

Съсредоточавайки се върху напредъка, постигнат по отношение на критериите от Копенхаген докладите формират основата на позицията на парламента относно развитието към присъединяването във всяка от страните кандидатки.

mediapool.bg