Кламер БГ - Новини: Икономическата криза нямало да се отрази на парите за модернизация на армията

Икономическата криза нямало да се отрази на парите за модернизация на армията

България

|
Пон, 25 Май 2020г. 15:46ч.
Икономическата криза нямало да се отрази на парите за модернизация на армията

Икономическата криза заради коронавируса няма да се отрази на бюджета за модернизацията на българската армия. Към момента разчетите са да не бъдат пипани бюджетите за проектите, свързани с двата нови кораба, с модернизацията на танковете Т-72, планираните ремонти на някои от ракетните комплекси. Всичко да се движи по график.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в понеделник след връчването на новите пагони на военнослужещи от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". Събитието беше в местността "Костина" край тетевенското село Рибарица.

Според министъра на отбраната към момента има известно забавяне на проектите, но заради липсата на преговори с контрагентите в последните два месеца и половина. Това обаче не било фатално.

Към момента няма официално решение за съкращаване на разходи заради очакваното намаление на постъпленията в бюджета заради коронавируса. Народното събрание гласува актуализация на бюджета за тази година, но основният акцент на промените беше възможността за взимане на допълнителни заеми до 10 млрд. лева. С промените в Закона за бюджета за 2020 г. бяха осигурени и средства за основната мярка срещу икономически последици от ограниченията от коронавируса, която стана известна като 60/40.

Каракачанов коментира и лансираното от управляващото предложение за намаляване на данъка върху добавената стойност за ресторантьорския и туристическия бизнес. Парламентът вече прие законови промени, с които ставката за тези сектори се редуцира от 20 на 9 на сто, въпреки че срещу това се обявиха министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Никой от тях обаче не се появи в пленарната зала по време на гласуването на първо четене, за да защити позициите си.

Каракачанов повтори тезата на управляващите, че намаляването на ДДС за ресторантьорите и туризма е мярка за подпомагане на тези сектори, които през последните два месеца и половина понесли големи загуби. "Тази мярка е временна. Идеята е да се изсветли този бизнес. Ако това даде необходимия ефект, намалената ставка може да остане вечно. В противен случай следващото правителство ще има основание да възстанови старата ставка. Всичко зависи от самия туристически бранш", посочи Каракачанов.

Министърът на отбрана коментира още, че решаването на проблема с битовата престъпност трябва да стане държавна политика. Според него полицията си върши работата, но проблемът трябва да се реши фундаментално чрез реална интеграция на ромското население. "То не само да бъде възпитано, че освен права, има и задължения, но и да бъде накарано реално да ходи на училище, да получава нормално образование и лесно да си намира работа на пазара на труда. Въпреки изхарчените милиарди левове за фиктивна интеграция ефектът е обратен - нивото на неграмотност се увеличава, както и на престъпността в гетата. Политиците е крайно време да погледнат в очите проблема и да имат достатъчно кураж", заяви още Каракачанов.

mediapool.bg