Кламер БГ - Новини: Изгоря покривът на Русенската опера

Изгоря покривът на Русенската опера

България

|
Пон, 06 Юли 2020г. 18:07ч.
Изгоря покривът на Русенската опера

Покривът на операта в Русе изгоря в пожар, избухнал в понеделник следобед. Няма информация за пострадали хора, но материалните щети са големи.

Сигналът за пожара е подаден около 15.30 часа. На мястото в центъра на града са били изпратени четири екипа на противопожарната служба, а също и на полицията, и на спешна помощ, съобщиха от местната полицейска дирекция.

Причината за пожара тепърва ще се изяснява, каза директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров.

В момента на покрива на сградата на операта текат ремонтни дейности и се предполага, че вероятно от високата температура на въздуха и работата на машините е пламнала искрата на пожара. По време на инцидента там са се намирали четирима работници, които са слагали изолация на пострадалия в проливен дъжд преди две седмици покрив.

Двама работници са били евакуирани с пожарникарска стълба. Те не са пострадали. Служителите на операта също са били изведени от сградата.

Тепърва ще се установяват щетите от пожара, съобщи директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев, цитиран от БНР.

Той допълни, че от Министерството на културата вече има уверение, че ще бъде оказана помощ по програма "Бедствия и аварии".

При пороя на 23 юни протече покривът и водата достигна чак до сцената и оркестрината. Министърът на културата Боил Банов спешно пристигна в Русе и осигури средства за ремонт на покрива, под чието пространство се твърди, че се съхранява най-богатата колекция от сценични костюми в Северна България, някои от които с повече от 60-годишна история, информира националното радио.

"Това са гардероби, костюми. Най-горе това са костюмите", казаха служители на операта.

mediapool.bg