Кламер БГ - Новини: Активността е по-ниска от първия тур

Активността е по-ниска от първия тур

България

|
Нед, 03 Ноем 2019г. 19:10ч.
Активността е по-ниска от първия тур

Избирателната активност на втория тур на местните избори в страната е 35,80% към 17.30 часа., съобщиха от Централната избирателна комисия.

В сравнение с първия тур на местните избори на 27 октомври активността в страната към този час е по-ниска, като тогава е била 42.85%.

В София активността на балотажа към 17.30 часа е 33.34 %. Най-висока е в Белене - 77,89%, а най-ниска - във Варна - 23,37%.

Председателят на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова призова гласоподавателите да внимават как поставят бюлетините, докато отбелязват вота.

"Когато избирател постави бюлетината си една върху друга и отбележи своя вот, черната черта, която е върху бюлетината на гърба, се отпечатва с едно Х или V и върху долната бюлетина. Затова призовавам всички избиратели и моля, когато отбелязват своя вот, да не поставят бюлетините една върху друга, а тя да бъде самостоятелно подавана върху масата, всяка една бюлетина, и тогава да се отбележи вота", предупредиха от ОИК-София.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че няма места, където изборният ден да не е започнал. Има единични случаи на неявяване на членове на секционни комисии, които са били подменени.

Получени са сигнали за проблеми с разгъване на бюлетините при пускането им в урната, но от ЦИК са издали указания бюлетината да се сгъва още веднъж, за да не се получава така.

В 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна има балотаж на кметските избори.

Сред общините, в които в неделя има избори, са 18 областни центъра. Сред тях са София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Благоевград.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен с до един час, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват.

На втория тур се гласува единствено за кмет на община, кмет на кметство и кмет на район. Освен двамата претенденти, достигнали до балотажа, в бюлетините има и опция "Не подкрепям никого". Изборът на тази опция обаче на практика не влияе на резултата. За избран ще се счита кандидатът, събрал повече гласове.

В София освен за кмет в 22 от 24-те района (с изключение на Банкя и Кремиковци) има и избор за районен кмет. В някои от населените места в общината ще гласуват с три бюлетини, тъй като трябва да се избере и кмет на кметство.

В Пловдив балотаж за районен кмет има в 5 от 6-те района - "Северен", "Западен", "Централен", "Източен", "Южен".

Във Варна освен за кмет, жителите на 4 от 5-те района гласуват и за кмет на район - "Приморски", "Одесос", "Младост", "Аспарухово".

В селата Климентово (Полски Тръмбеш), Знаменосец (Раднево) и Александрово (Ловеч) на втория тур хората ще избират между трима кандидати за кмет.

mediapool.bg