Кламер БГ - Новини: Иванчева прави партия "Непослушните"

Иванчева прави партия "Непослушните"

България

|
Пон, 29 Юли 2019г. 14:05ч.
Иванчева прави партия "Непослушните"

Бившият кмет на столичния район “Младост“ Десислава Иванчева прави нова партия, която ще се казва "Непослушните", съобщи самата тя във Фейсбук страницата си.

По думите ѝ основната цел ще е да отстоява "истинските интереси на гражданите", да защитава техните права и свободи и да "спаси реалната демокрация".

"Създаваме партия на "Непослушните", която да се бори със статуквото. Гражданско общество от непримирими българи, съхранили своя дух и традиции, отстояващи принципите на реалната демокрация, хора търсещи промяна", пише Иванчева в профила си.

Според нея евроизборите са показали, че "непослушни" има в цялата страна, а това са хора, "уморени от 30-годишния преход, от неработещите институции, от липсата на право и ред".

"Всяко населено място има своите Иванчева и Петрова, търсещи коренна промяна на съществуващата система", казва още Иванчева, говорейки за себе си и заместничката си Биляна Петрова, които бяха шумно задържани в центъра на София миналата година, а след това и осъдени на първа инстанция за поискан подкуп.

В статуса си Иванчева обяснява и защо е решила да създаде партия – законите в България дискриминират инициативни комитети и независимите кандидати.

"Всеки инициативен комитет може да издигне един независим кандидат, като сам организира подписка в подкрепа на кандидатурата му, регистрира го в съответната избирателна комисия, събира дарения в негова подкрепа и още много други абсурдни бюрократични и досадни дейности. При партиите всички тези действия са еднократни, а структурите им получават десетократно повече средства под формата на медийни пакети", пише тя.

Инициативният комитет, който издигна Иванчева за кандидат за евродепутат за изборите през май, се беше нарекъл именно "Непослушните". Това обаче беше неформално име, защото по закон инициативните комитети носят името на издигнатия от тях кандидат. Преди два месеца бившата кметица на "Младост" събра 1.55% или 30 310 гласа.

mediapool.bg