Кламер БГ - Новини: Нов протест срещу Гешев пред Съдебната палата

Нов протест срещу Гешев пред Съдебната палата

България

|
Пет, 26 Юли 2019г. 10:37ч.
Нов протест срещу Гешев пред Съдебната палата

Нов граждански протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор се организира в София чрез социалните мрежи. Той ще се състои на 29 юли от 18.30 часа пред Съдебната палата, обяви гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".

Бившата кметица на столичния район “Младост“ Десислава Иванчева и нейните привърженици също подкрепиха демонстрацията. Иванчева е осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за искане на подкуп. Показната акция по задържането й в центъра на София бе ръководена от Иван Гешев и бе остро критикувана от множество юристи и правозащитници.

“#КОЙ иска да бъде съдник и да подчини съдебната власт изцяло - ще му позволим ли? Време е да станем гневни! Прокурорската колегия във ВСС отказа да оттегли единствената си номинация за нов главен прокурор, така Иван Гешев остава безалтернативен кандидат. Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична държава!", пише във Фейсбук Иванчева.

Тя допълва: "Правата и свободите на всички ни са сериозно застрашени от този скандален избор! Да кажем НЕ на Олигархията, която си избира на тъмно нов главен прокурор, и ДА на правото ни като граждани да излъчим достойни кандидатури и да защитим конституционните си права - на 29.07. от 18:30 ч. пред Съдебната палата", призовава Иванчева в социалната мрежа.

Иванчева и нейните привърженици от организацията "Зелен Младост" събират подписи за издигането на "гражданската кандидатура" на следователя Бойко Атанасов за главен прокурор.

Преди ден пред Висшия съдебен съвет (ВСС) “Да, България“ организира протест срещу кандидатурата на Иван Гешев, който преди това сложи формацията сред своите противници. Прокурорската колегия на ВС обвини “Да, България“ в опит за оказване на политически натиск върху независимата съдебна власт.

mediapool.bg