Кламер БГ - Новини: Иван Гешев се оказа приятел със съдружник на свидетеля срещу Иванчева

Иван Гешев се оказа приятел със съдружник на свидетеля срещу Иванчева

България

|
Вт, 06 Авг 2019г. 16:46ч.
Иван Гешев се оказа приятел със съдружник на свидетеля срещу Иванчева

Прокурор Иван Гешев е дългогодишен приятел със съдружник на основния свидетел по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева – строителния предприемач Александър Ваклин. Това става ясно от постановление на Апелативната специализирана прокуратура, разпространено от гражданското сдружение "БОЕЦ".

До прокурорското постановление се стигна след публикация на сайта "Фрогнюз" през месец май, когато Иван Гешев още отричаше амбиции да оглави държавното обвинение.

Сайтът написа, че Детелина Ханчева живее на семейни начала с прокурор Гешев. Ханчева е съдружник с Марио Кърковски, който на свой ред е съдружник с Александър Ваклин (основен прокурорски свидетел по делото срещу Десислава Иванчева).

Детелина Ханчева дори е купувала имоти от фирмата на Кърковски - "МС Консулт 2010", написа тогава "Фрогнюз". Става дума за апартамент и паркомясто в столичния район "Зона Б-17".

Гражданското сдружение "БОЕЦ" се позова на тази публикация и подаде сигнал до съдебния инспекторат и прокуратурата. Сдружението настоя за проверка дали прокурор Гешев е нямал личен интерес от акцията срещу Десислава Иванчева, за да "обслужи" интересите на Ханчева, която има общи бизнес дела със съдружника на Ваклин. "БОЕЦ" пита, ако Гешев е имал такъв личен интерес, дали той е бил деклариран.

Съдебният инспекторат отказва да провери казуса по същество с мотива, че "БОЕЦ" не е успява да даде достатъчно данни за проверка. Специализираната прокуратура прави проверка по сигнала на гражданите и излиза с постановление, че Иван Гешев не е извършил престъпление. Апелативната специализирана прокуратура проверява работата на долустоящите прокурори и също излиза с постановление, че прокурор Гешев не е извършил престъпление.

Актът на второинстанционната прокуратура обаче съдържа информацията, че Гешев има директна връзка със съдружника на Ваклин - Марио Кърковски, тъй като му е личен приятел.

"Иван Гешев се познава от дълги години с (Марио) Кърковски и двамата са в приятелски отношения", се казва в постановлението на Апелативната спецпрокуратура, публикувано от "БОЕЦ".

"Същевременно в материалите по преписката липсват каквито и да е данни или индикация Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Ханчева недвижими имоти", заключава спецпрокуратурата.

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за искане на подкуп. Една от причините за безпрецедентно тежката присъда бяха показанията на основния прокурорски свидетел Александър Ваклин, по чийто сигнал започна и делото за корупция. Бизнесменът се оплака, че Иванчева му е искала огромен подкуп, за да му разреши строителство в квартала.

Иванчева бе арестувана през април миналата година с пари в автомобила й, но прокуратурата не успя да докаже, че тя ги е пипала. Много по-солидни бяха прокурорските доказателства от записите със специални разузнаватели средства, направени със съдействието на Ваклин.

Акцията по ареста на Иванчева продължи над пет часа в центъра на София и бе ръководена лично от зам.- главния прокурор Иван Гешев.

Самият той не намери за нужно да даде каквото и да е публично изявление за връзките на спътничката в живота му с Ваклин.

"Не чета "Фрог" по хигиенни съображения. Държа да ме цитирате. Не го чета и предвид това, че по делото "КТБ", по което съм прокурор, има ясни твърдения и доказателства за свързаност на журналисти и тази медия с подсъдими лица, намиращи се в Белград, респективно подсъдимия Василев. Така че очаквам всякакви неща, които могат да излязат от този сайт и не се учудвам", коментира тогава прокурор Гешев пред Mediapool.

mediapool.bg