Кламер БГ - Новини: Гешев излиза в отпуск, призован е на разпит пред прокурор

Гешев излиза в отпуск, призован е на разпит пред прокурор

България

|
Четв, 18 Май 2023г. 14:19ч.
Гешев излиза в отпуск, призован е на разпит пред прокурор

Главният прокурор Иван Гешев говори пред журналисти в кулоарите на парламента

Иван Гешев е призован в понеделник в 10 часа от Софийската градска прокуратура по образуваната проверка за търговия с влияние, провокирана от неговите собствени изказвания в понеделник, както и твърденията на заместника му Борислав Сарафов.

Гешев сам съобщи за призовката пред Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и обяви, че излиза в отпуск по лични причини. След това главният прокурор каза, че е твърдо решил да прави разкрития за политическото влияние във Висшия съдебен съвет.

“От това ще има голям срам за една голяма част от членовете на ВСС, който срам няма да е за главния прокурор и прокуратурата. За щастие няма да е и за целия ВСС“, каза той.

Според него това ще подейства очистващо за политическото влияние в съдебната власт. “Твърдо убеден съм да го направя, защото е време политиката, включително и в лицето на ВСС, да излезе от съдебната система“, каза Гешев.

Главният прокурор заплаши с разкрития още в сряда част от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които му поискаха оставката.

Върховната касационна прокуратурата води отделна проверка срещу Иван Гешев по сигнала на БОЕЦ за незаконна намеса в разследването на т.нар. атентат срещу него. Преди ден лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев съобщи пред Mediapool, че по този случай допълнителна проверка е възложена на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Правосъдният министър Крум Зарков обяви, че ще свика отделно заседание на ВСС, на което да се разгледат всички скандали в прокуратурата от последните седмици.

“Процедурите са важни и те ще бъдат спазени. Но никой не може да ме убеди, че няма съществуваща процедура във ВСС, която да отговори на това дали е вярно това, което се твърди (от Борислав Сарафов), или то не е вярно“, каза Зарков.

ВСС беше сигнализаран от Борислав Сарафов с искане да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Гешев заради това, че е извършил престъпление, като е направил незаконен запис на своя колега Йордан Стоев. Три дни преди сигнала на Сарафов, шестима членове на Прокурорската колегия поискаха уволнението на Гешев заради намеса в разследването на взрива.

Иван Гешев подкрепи предложението на Крум Зарков за специално заседание на ВСС, защото има “много интересни неща“ за споделяне, които щели да подействат “очистващо за системата".

Много тревожна ситуация

“Това, което се случва е тревожно и дори жалко“, каза председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова. Според нея случващото се в прокуратура връща българското правосъдие десетина години назад в миналото, като индиректно препрати към времената на Никола Филчев.

Според председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков събитията от последните седмици рушат авторитета на съдебната система.

По повод искането на Съюза на съдиите в България за отстраняването на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, шефът на ВАС каза, че към момента това не може да се случи, защото няма правно основание. Срещу тримата няма образувани дисциплинарни производства, а отстраняването на главния прокурор не може да стане в рамките на обикновена дисциплинарка.

Недостатъчно мнозинство срещу Гешев

Едва 12 членове на Пленума на ВСС подкрепиха предложението да се обсъди сигналът на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев. Това мнозинство беше достатъчно за включване на точката в дневния ред, но е показателно, че във ВСС няма достатъчно мнозинство за уволнението на Гешев. За тази цел са нужни 17 гласа.

Йордан Стоев си направи отвод, тъй като сигналът е свързан и с него. Точката ще се разгледа като първа по предложение на главния прокурор.

В сигнала се съдържат обстоятелства за нарушение на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Членът на ВСС Атанаска Дишева коментира, че обществото се тресе от това, което се случва в съдебната система и прокуратурата, като Пленумът от ВСС трябва да вземе отношение.

Радев: ВСС е по-важен от Гешев

“Има нещо по-важно от личността на Иван Гешеви това е Висшият съдебен съвет (ВСС), който кадрува в съдебната система и от който зависи всичко", коментира президентът Румен Радев.

"След всичко, което излезе наяве, ВСС трябва да покаже независимост и подчинение единствено на закона. Този въпрос (бел. ред. за състава на Висшия съдебен съвет) трябваше да бъде решен отдавна от парламента, но той абдикира. Дали някой няма сметка да е така?", попита Радев.

Той коментира и признанието на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че Гешев ѝ е звъннал да я попита дали е знаела предварително, че предложената от партията за премиер Мария Габриел ще поиска отстраняването му.

Според него не е нормално главният прокурор да си общува с политици. “Наблюдаваме това, за което говорим от години - че има политическа намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт", каза още президентът.

mediapool.bg