Кламер БГ - Новини: И съдът ще се занимава с референдума за парно от боклук в София

И съдът ще се занимава с референдума за парно от боклук в София

България

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 17:26ч.
И съдът ще се занимава с референдума за парно от боклук в София

Общинските съветници от ГЕРБ, заедно с групата на "Обединени патриоти" и част от Реформаторския блок отхвърлиха искането на 15 свои колеги за референдум с въпроси за изграждането на инсталация за производство на ток и парно с гориво от отпадъци. Въпреки предрешения изход от гласуването, общинарите отделиха на дебата за допитването повече от 3 часа. В него се чуха обвинения в лобизъм, популизъм, саботиране на системата за отпадъците на София, цитати от Шекспир. Гласуването доведе и до прехвърчането на искри в групата на "Реформаторския блок" в местния парламент.

След отхвърлянето на предложението вносителите обявиха, че ще атакуват решението на общинския съвет в съда. Ако и той се произнесе срещу референдума, ще направят нови опит за организиране на допитване чрез гражданска инициатива и събиране на подписи. Междувременно е възможно изграждането на инсталацията да започне, тъй като се очаква поръчката за избор на изпълнител да бъде обявена в началото на следващата година.

Искането за провеждане на референдум беше внесено от 15 общински съветника - от БСП, "Група 5" и ДСБ. Те искат софиянци да бъдат попитани дали одобряват общината да изтегли 67 млн. евро кредит за построяването на инсталацията в ТЕЦ "София". Освен за финансирането въпроси има и за мястото, на което да се направи когенерацията - на избраната от местната власт площадка, или близо до завода за преработка на боклук край село Яна. Предложението за втората локация е на БСП, тъй като така когенерацията ще е близо до източника на горивото, с която тя ще работи - RDF, получен от обработката на битова смет в завода за боклука. И по двата въпроса вече има решения на общинския съвет. Въпреки това това е вторият опит за референдум по темата. Първият отново неуспешен опит беше на коалицията "Демократична България", но чрез подписи от инициативна група.

По време на дебата по новото предложение за референдум вносителите за пореден път обясниха, че те не искат да саботират изграждането на инсталацията, която ще струва общо 157 млн. евро, основната част от които от еврофондовете. Целта на предложението им била да се говори по въпроса, хората да получат повече информация за проекта и за възможните алтернативи на избраната технология за изгаряне на горивото от боклук. Според "Група 5" имало и други възможности за оползотворяването на RDF, а изборът на технология е направен преди години и по препоръка на компания, която предлага единствено изгаряне на горивото от боклук.

От БСП също обясниха, че не искат да провалят проекта, но хората да кажат дали мястото на инсталацията е удачно избрано. "Въпросът е Шекспиров - To be or not to be. Да бъде или да не бъде (референдум - б.а.)", коментира Калоян Паргов от левицата. Добави, че заради лошото финансовото състояние на "Топлофикация", която трябва да направи инсталацията, от групата на БСП настояват за одит на дружеството. От левицата искат и програма за оздравяването му.

От ГЕРБ също повториха тезите си, че предложените въпроси за референдума са незаконосъобразни, решенията по тях вече са взети и то с гласовете на част от вносителите, а изграждането на когенерацията ще е от полза не само за "Топлофикация" и клиентите ѝ, но и за подобряването на състоянието на въздуха в столицата. От управляващата партия отново обвиниха опозицията, че плаши хората и преувеличава негативните ефекти от съоръжението. Обясниха, че по света работят стотици такива инсенератори, а технологията им е безопасна, доказана и изпитана. От ГЕРБ намекнаха също, че съветниците, които настояват за разглеждане на алтернативни технологии, лобират в полза на "една австрийска фирма". Чуха се и мнения, че столичани не могат да се произнесат по толкова специфични въпроси като технологията.

"Да излезем и да питаме 15 човека на улицата знаят ли какво е RDF. Ако 10 кажат, че знаят, аз ще гласувам за провеждането на референдума", каза Борислав Борисов от СДС. След отхвърлянето на предложението колегата му Антон Койчев обяви, че той и четиримата съветници от СДС се разграничават от 3-мата си партньори от ДСБ, гласували заедно с БСП. Общинарите от СДС и ДСБ са част от групата на "Реформаторския блок" в съвета. Койчев каза, че недоволството на СДС от поведението на ДСБ не означава, че групата се разпада и добави: "Ние не сме против референдумите, но сме против БСП".

Един от вносителите на предложението за допитване - Симеон Славчев ("Група 5"), пък определи деня като "лош за българската демокрация". Видя обаче и добра новина. "Това решение е началото на потъването на ГЕРБ в София", каза той. Според колегата му Иван Велков решението на общинския съвет показва за пореден път, че управленският орган е "инструмент за административно верифициране на глупави решения".

mediapool.bg