Кламер БГ - Новини: И след третото класиране има свободни места в елитните гимназии

И след третото класиране има свободни места в елитните гимназии

България

|
Четв, 01 Авг 2019г. 18:22ч.
И след третото класиране има свободни места в елитните гимназии

И след третото класиране за гимназиите има свободни места в училища, които са желани от седмокласниците и се смятат за елитни. Данните за свободните бройки се оповестяват на интерент страниците на регионалните управление на образованието.

В София незаети бройки има в Софийската математическа гимназия и 91-а Немска езикова гимназия "Проф. д-р Константин Гълъбов". Свободни места са останали в 164-а Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", както и в Първа и Втора английска езикова гимназия и във Френската езикова гимназия. Общо свободните места за четвърто класиране в столицата са 850, а некласираните ученици - 386, съобщи шефът на Регионалното управление на образованието София-град Ваня Кастрева, цитирана от БНТ.

В Пловдив местата в училищата с най-висок бал за прием са заети, показва справка на сайта на местното регионално управление на образованието. Единствено във Френската езикова гимназия има едно свободно място в паралелка с английски. Доста повече незаети бройки са останали в професионалните гимназии и паралелки. По 15 - 20 свободни места има в паралелки в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, в гимназиите по транспорти и строителни технологии.

В Бургас има далеч по-малко останали места и в по-малко училища. Преобладават отново професионалните гимназии.

Във Велико Търново свободни места има в Профилираната хуманитарна гимназия в паралелката с журналистика. В другата паралелка - професионалната има свободни места за специалността лаборант, която е нова. В математическата гимназия са заети всички места. Две свободни места има в езиковата гимназия.

В Русе повечето свободни места са в професионалните училища като тези по дървообработване, по селско стопанство, по облекло и по промишлени технологии. Незаетите места в областта са общо 278 при 1846 бройки общо в паралелките и 1660 ученици.

Последният етап от класирането не се прави централизирано. Кандидатстването, приемът и записването стават на място в училищата, които са обявили свободни бройки. Графикът за това се определя от директорите и се обявяват на сайтовете на училищата. Крайният срок за прием на ученици е 10 септември.

mediapool.bg