Кламер БГ - Новини: И правителството харесва Гешев за главен прокурор

И правителството харесва Гешев за главен прокурор

България

|
Вт, 23 Юли 2019г. 18:38ч.
И правителството харесва Гешев за главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да издига кандидатура за главен прокурор. Така зам-главният прокурор Иван Гешев остава единственият кандидат за поста и към момента избирането му изглежда почти сигурно.

Той има гарантирани 11 гласа от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). За избор са нужни още 6 гласа, колкото наброява парламентарната квота във ВСС. По традиция тя гласува с мнозинството.

Сотир Цацаров също е "за" Гешев и вече обяви, че би гласувал за него два пъти, ако се наложи.

Не искам да се меся

Кирилов, който е единственият с правомощие да издигне кандидатура, вече даде да се разбере, че не иска по никакъв начин да се меси. Наскоро той дори попита дали може да присъства на заседание на ВСС, но без да го води, както го задължава законът. Във вторник пред бТВ Кирилов потвърди още веднаж, че няма да се възползва от правомощието си.

"Дори един кандидат може да не бъде подкрепен, може да възникне противопоставяне между съдийската и прокурорска колегия. Не очаквам това да се случи, но не бих искал да участвам в поляризация или подстрекаване към подобна", заяви Кирилов.

Единственият шанс да помисли за друга кандидатура е, ако президентът или гражданите се противопоставят на тази на Гешев, обясни Кирилов. Засега такива сигнали няма.

Още много от същото

Кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор е правилно решение, каза главният прокурор Сотир Цацаров, който се е подписал под номинацията на цялата прокурорска колегия.

Според него "това е верният избор, правилното решение е продължаването на тези действия, които се виждат през последните години".

Ако президентът Румен Радев откаже да издаде указ за назначаването на Гешев, главният прокурор увери, че би гласувал за него и повторно.

По закон, ако кандидатът за шеф на държавното обвинение бъде одобрен от Висшия съдебен съвет два пъти, държавният глава не може да откаже назначаването му.

mediapool.bg