Кламер БГ - Новини: И Фандъкова обещава в Борисовата градина да не се строи

И Фандъкова обещава в Борисовата градина да не се строи

България

|
Ср, 05 Юни 2019г. 16:40ч.
И Фандъкова обещава в Борисовата градина да не се строи

Подробният устройствен план на Борисовата градина, който ще бъде подложен на първо обсъждане в сряда, сигурно ще бъде преработен. От него вероятно ще отпаднат спорни решения като възстановяването на Климатичното училище, преместването на конната база и на съоръженията на "Спортна София", възстановяването на алеите към Братската могила.

Срещу тези решения, предложени в проекта за устройствен план, първо се обяви председателят на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) , а от няколко дни същите позиции защитава и кметът Йорданка Фандъкова. В сряда тя припомни, че окончателната дума е на общинския съвет и ако той не се съобрази с тези забележки, решението ще бъде върнато.

"Като кмет ще гарантирам, че мнозинството в общинския съвет ще подкрепи най-консервативния подход при изготвянето на новия подробен устройствен план на Борисовата градина и второ ако това не се случи, ще върна решението", коментира Фандъкова.

"Моята позиция като кмет е категорична и ясна, а именно - запазване на Борисовата градина във вида, в който я познаваме. Гарантиране, че там няма да се строи. Имам ясна позиция и по отношение на базата на "Спортна София" и конната база, които ще настоявам да останат там, където са. Климатични училища нямат място там. Съществуващите стадиони трябва да се реконструират в съществуващите им граници, за да се гарантира безопасността на хората", заяви Фандъкова.

Тя добави, че бъдещият музей "Зелената памет на София" ще се намира в съществуваща "къщичка" и за него няма да се прави нова постройка. Според плана музеят трябва да се намира в нова триетажна сграда на мястото на сега съществуващата къща "Капитолия".

"Ще се застроява, ако общинските съветници, които пишат тези неща (че Борисовата градина ще бъде застроена - бел. ред.), гласуват това да се случи. Те са политици, те взимат решенията. Нека да кажат, че ще подкрепят най-консервативния подход и аз ще им благодаря", заяви кметът и добави, че в последните години общината инвестира във възстановяването на Борисовата градина, в която не е допуснато застрояване.

В последните дни критики към подробния устройствен план на парка отправя общинската съветничка Марта Георгиева (ДСБ). Според нея документът не е толкова консервативен и всъщност предполага мащабно строителство в Борисовата градина и изсичане на дървета.

Мнения и препоръки по плана могат да се подават писмено до 19 юни. На 26 юни ще бъде направена и заключителна дискусия.

Борисовата градина в момента няма устройствен план. Общината декларира, че с изработването и приемането на документа паркът ще бъде запазен и няма да се позволи строителство на частни терени като къпалнята "Мария Луиза" или Летния театър. Планът, който се обсъжда в момента, е изготвен от студиото "Ковачев архитекти". Техният идеен проект беше избран с конкурс преди няколко години, а основният мотив местната власт да се спре на него беше, че предлага минимални намеси в парка.

mediapool.bg