Кламер БГ - Новини: И ВМРО призна за проблеми в управлението, иска разговор с ГЕРБ

И ВМРО призна за проблеми в управлението, иска разговор с ГЕРБ

България

|
Пон, 19 Авг 2019г. 13:15ч.
И ВМРО призна за проблеми в управлението, иска разговор с ГЕРБ

Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов призна, че управляващата коалиция има слабости и те трябва да се преодолеят. Затова от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов настояват да бъде проведен разговор с ГЕРБ за политики.

Изказването на Веселинов идва само ден, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов прогнозира, че през септември ще има сериозни промени в управляващата коалиция. Той също заговори за среща с премиера Бойко Борисов, на която ще бъдат поставен "тежки въпроси".

"Диалогът в управляващата коалиция най-после трябва да започне, трябва да има преглед на свършените и несвършени неща. Няма причина да си заравяме главата в земята като щрауси и да казваме, че всичко върви добре, защото управляваме ние. Има неща, които вървят на добре, има и неща, които не вървят на добре", каза Веселинов в понеделник пред "Нова тв".

В неделя Симеонов посочи, че ще има "доста сериозни промени в отношенията ни с ГЕРБ", а сега от ВМРО подчертаха, че не става дума за кадрови промени:

"От есента ще направим сериозна заявка за разговор по политики с ГЕРБ. Няма да искаме нови позиции, нито бихме могли да се разграничим от управление, в което участваме. Негативните страни на управлението трябва да бъдат изговорени и преодолени", каза Веселинов.

Зам.-председателят на ВМРО се съгласи и с критиката на Симеонов за финансирането с държавни пари на ТЕЦ "Варна", който е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По думите му процедурите за доставка на студен резерв не са достатъчно прозрачни.

Запитан дали ВМРО и НФСБ ще търсят за изборите някой, който да замести "Атака", Веселинов заяви, че тезата на ВМРО винаги е била за максимално обединение на патриотичните сили.

"Няма да пречим на нашите структури по места да си партнират с "Атака". Напротив – поощряваме ги. Това обаче е въпрос на взаимно желание", каза зам.-шефът на ВМРО.

През юли ВМРО и НФСБ отлъчиха "Атака" от "Обединени патриоти", а лидерът на партията Волен Сидеров с двама от най-верните му депутати – Десислав Чуколов и Павел Шопов - и от парламентарната група. Малко след това ВМРО и НФСБ заговориха за вариант, в който партиите от ОП могат да сключат отделни споразумения с ГЕРБ за подкрепа на правителството.

Самият Сидеров търсеше реакция от премиера Бойко Борисов и партията му по повод изключването му, но такава нямаше. Вместо това най-голямата партия заяви, че няма да се меси "във вътрешните работи на други партии".

mediapool.bg