Кламер БГ - Новини: Земеделци готови да покажат на Каракачанов къде има леща и боб

Земеделци готови да покажат на Каракачанов къде има леща и боб

България

|
Пет, 27 Март 2020г. 15:36ч.
Земеделци готови да покажат на Каракачанов къде има леща и боб

Асоциацията на зърнопроизводителите реагира гневно срещу разсъжденията на вицепремиера Красимир Каракачанов, че в България "земята се използва по най-примитивния начин" и го обвини в разпространението на неверни и манипулативни данни.

Каракачанов коментира в телевизионна интервю, че в България се дават субсидии на "едни хора, които са огромни арендатори, които нямат интерес да развиват друго освен пшеница, царевица, слънчоглед".

Според него става въпрос за не повече от 300 големи арендатори.

Из позицията на зърнопроизводителите - едно към едно:

НЕ, българските земеделски производители, членове на НАЗ, не разполагат с вили на остров Хаваи.

НЕ, българските земеделски производители, членове на НАЗ, не приемат обидните квалификации от страна на вицепремиерa Красимир Каракачанов.

НЕ, българските земеделски производители, членове на НАЗ, не са "едни момчета с анцузи".

Председателят на асоциацията Костадин Костадинов коментира пред БНР, че българските зърнопроизводители не са спрели да произвеждат – "те са на места, по селата и в момента даряват на болниците по места и не искат даже да ги обявяват, че подаряват".

"Тук се обособиха едни стопанства, които са пазарно стабилни. Не може с 10, 20 или 100 декара земя да бъдеш стабилен и да работиш. Точно с такива стопанства ще имаме проблем сега", допълни Костадинов.

Относно коментара на Красимир Каракачанов за потенциала на българската земя да произвежда и големия внос, Костадин Костадинов каза, че в България се произвежда боб и леща в последните години.

"Знаете ли колко леща стои в последните години по складовете и е на цена много ниска, защото има внос отвън, много евтин, има внос от Китай. Не може да се изисква в пазарна икономика да произвеждаш нещо, което губи. И сега има боб и леща, даже ще му кажа на г-н Каракачанов къде са", каза той.

Пред Нова телевизия Каракачанов посочи, че по изчисления още от 40-те години на миналия век, българската земя може да храни 32 млн. души население.

"А ние внасяме какво ли не", коментира вицепремиерът.

mediapool.bg