Кламер БГ - Новини: Заявените нови цени за парно - до 108% по-високи

Заявените нови цени за парно - до 108% по-високи

България

|
Пет, 19 Апр 2019г. 17:02ч.
Заявените нови цени за парно - до 108% по-високи

Заявления за повишаване на цените на топлинната енергия между 3.43 и 107.78 на сто от 1 юли 2019 г., са внесли топлофикационните дружества в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те също така са поискали да поскъпне продаваната от тях електроенергия между 8.3 и 56.10 на сто.

Сред основните причини за това поскъпване е нарасналата сериозно цена на парниковите емисии, каквито и топлофикациите са длъжни да купуват, ако изхвърляните от тях във въздуха въглеродни газови надхвърлят определените им норми.

Интересен момент е, че "Топлофикация-София" иска най-малкото поскъпване на цената на топлинната енергия, но най-голямо – за тока, произведен от мощностите й. Предложението на столичното парно е за парно и топла вода да се плащат 95.98 лв. без ДДС за мегаватчас вместо сегашните 92.80 лв., но при тока поскъпването е с почти сто лева отгоре – от настоящите 163.65 лв. до 255. 45 лв. без ДДС за мегаватчас.

Габровската топлофикация, която работи с въглища, очаква от КЕВР да й разреши поскъпване на топлоенергията със 107.78 на сто до 185.63 лв. без ДДС, а за тока с преференциална цена – с близо 40 процента от 237 до 331 лв.

Между 12 и 48 на сто увеличение на топлоенергията са поискали останалите три въглищни топлофикации, които също са на дружества, близки до енергийния бос Христо Ковачки - в Русе, Перник и Сливен. От почти 39 до 75 на сто са предлаганите поскъпвания на преференциалния ток на тези дружества и нови тарифи от 212 до 261 лв./МВтч без ДДС.

Топлофикациите в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Враца и Разград са направили изчисления, че цените им за парното трябва да се повишат от 7 до 22 на сто, а на електроенергията – от близо 11 до над 22 процента.

Енергийният регулатор има два месеца на разположение да оцени предложенията на топлофикациите, да на прави свои анализи и да реши какви тарифи да им одобри.

Проблемът пред КЕВР е, че не може да не признае разходите на топлофикациите за закупуване на парникови квоти в цените. Това ще се отрази върху сметките на местните клиенти на топлофикациите, но и в крайната цена на електроенергията за бита, тъй като преференциите за тока влизат в таксата "задължение към обществото, която се плаща от всички домакинства и фирми. Така комисията може да се окаже в капана на собствените си обещания да не повиши цената на тока с повече от ръста на инфлацията за 2018 г., който е около 3.5 на сто.

mediapool.bg