Кламер БГ - Новини: Москва поиска от София АЕЦ "Белене" и терена на посолството си в София

Москва поиска от София АЕЦ "Белене" и терена на посолството си в София

България

|
Пон, 21 Окт 2019г. 16:33ч.
Москва поиска от София АЕЦ "Белене" и терена на посолството си в София

Руският външен министър Сергей Лавров обяви пред българския си колега Екатерина Захариева желанието на руската ядрена корпорация "Росатом" да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене".

"Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект", каза Лавров след срещата, която се проведе в Москва.

"Росатом" чрез дъщерното си дружество "Атоменергопром" е една от седемте компании, които дадоха заяви за стратегически инвеститор в ядрения проект. Тримата основни кандидати от Русия, Китай и Корея вероятно ще се обединят, а от "Росатом" обявиха, че точно международен консорциум е начинът за реализацията на проекта.

Лавров отчете и началото на строителство на инфраструктурата за транспорт на газ по втората линия на "Турски поток", което съвпадна с визитата на Захариева.

"Както съобщи министър (Захариева - бел. ред.) съответната церемония с участието на премиера на България буквално се е състояла днес. Партньорите подчертаха, че работата, както и е планирано, ще бъде завършена в срок към 2020 година", каза Лавров.

Москва иска терена на посолството си в Русия

Това е първото посещение на външен министър на България в Москва от 2011 година насам. Лавров използва визитата, за да заяви очакването на Москва да получи терена на руското посолство в София.

На съвместна пресконференция след преговорите Лавров съобщи, че Русия предава за безсрочно ползване на българската страна земята, на която е разположено българското посолство в Москва, и добави, че Русия очаква аналогично действие от София.

"Предадох на колегата си документите за държавна регистрация на правото за постоянно безсрочно ползване на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на нашите партньори за решаване на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи руска държавна собственост в България", каза Лавров.

Той съобщи, че е приел и поканата на Захариева да гостува в България. Очаква се българската външна министърка да потвърди в Москва и поканата към руския президент Владимир Путин.

София се надява на по-сериозен бизнес

Захариева от своя страна каза, че България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена.

"Виждам потенциал в областта на производството на хранителната промишленост, технологиите. Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена", каза тя.

Захариева изрази неудовлетворение от дисбаланса в двустранната търговия между двете страни. За 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 4.144 млрд. долара. В сравнение с 2017 г. година в търговския оборот е отбелязан спад от 4.1 на сто, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22.4 на сто.

В момента основен дял в българския износ за Русия заемат медикаментите - 29,6 на сто, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и др. Около 85 на сто от вноса от Русия се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.

Захариева се надява, че ще се увеличат и чартърните полети между България и Русия.

Спад на туристите

И двамата министри изразиха неудовлетворение от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина Захариева подчерта, че България всяка година подобрява консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за руски туристи, в съответствие с правилата на ЕС.

"Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години, не само за собственици на имоти. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, освен трите ни консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България", каза Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на Външно министерство.

По предложение на МВнР от догодина ще се издават и двукратни 6-месечни визи за руски туристи, които за първи път посещават страната ни.

511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г., което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи или около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

"Диалогът между България и Русия придоби устойчивост и динамика"

В началото на срещата Лавров каза, че "диалогът между България и Русия в последно време придоби устойчивост и динамика".

"Според нас това отговаря на интересите на народите на нашите страни. Отношенията между нас почиват на дълбоки исторически и културни традиции", каза Лавров.

Захариева, от своя страна, също изрази задоволство от активизацията на диалога между София и Москва.

"През последната година имахме редица посещения на високо равнище и аз се радвам, че се възобновява и моят диалог с вас", добави тя, цитирана от ТАСС.

Визитата се провежда на фона на обвинението в шпионаж срещу ръководителя на движение ”Русофили” Николай Малинов и скандала с изложбата за 9 септември, организирана от Руския културен център.

Тази година България и Русия отбелязват 140 години от установяване на двустранни дипломатически отношения.

mediapool.bg