Кламер БГ - Новини: Захариева вика сръбския посланик заради коментари по адрес на Борисов

Захариева вика сръбския посланик заради коментари по адрес на Борисов

България

|
Нед, 07 Юли 2019г. 09:41ч.
Захариева вика сръбския посланик заради коментари по адрес на Борисов

Външният министър Екатерина Захариева ще извика посланика на Сърбия у нас заради изказвания на сърбския й колега Ивица Дачич. Неговите коментари бяха по повод изказване на премиера Бойко Борисов на среща за Западните Балкани в Познан по адрес на предложения за върховен представител по външните работи на ЕС външен министър на Испания Жозеп Борел.

На пресконференция в четвъртък Борисов бе попитан как номинацията на Борел ще се отрази на Западните Балкани, след като Испания не е признала независимостта на Косово.

"По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово”, заяви Борисов.

Този коментар предизвика остра реакция от Дачич. Пред държавната сръбска телевизия РТС той заяви, че позицията на ЕС била, че не признава независимо Косово.

"Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден“, заяви Дачич.

Заради това изказване сръбският посланик ще бъде извикан във външно министерство в понеделник. Ще му бъде напомнено, че България подкрепя европейската интеграция на Сърбия.

„От българска страна ще бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения”, съобщиха от външно министерство.

mediapool.bg