Кламер БГ - Новини: Затихва епидемията на чума по свинете в Плевенско

Затихва епидемията на чума по свинете в Плевенско

България

|
Четв, 08 Авг 2019г. 19:09ч.
Затихва епидемията на чума по свинете в Плевенско

Затихване на разпространението на африканската чума по свинете в област Плевен, но и нов случай на болестта при диво прасе в Силистренско. Тревога за свиневъдството в България от страна на Брюксел и вече над 100 хил. унищожени животни. Това сочат данните около заразата в четвъртък.

В последните седем дни няма регистрирани нови огнища на африканската чума в Плевенско, обясни по време на заседание на областната епизоотична комисия д-р Иван Йорданов - директор на местната дирекция по безопасност на храните. Взети проби по сигнали за умрели диви прасета в землищата на селата Байкал и Въбел и за едно домашно прасе - в Славяново, са отрицателни за болестта,.допълни той. По думите му са приключили дезинфекциите в установените огнища на заболяването в областта.

Въпреки успокояването на ситуацията и в цялата страна, където в последните дни не е съобщавано за откриване на вируса в свинекомплекси и домашни прасета, в Европейската комисия смятат за тревожна заплахата за свиневъдството в страната. Говорителката на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен призова в четвъртък България да предприеме действия срещу "гибелното заболяване при животните". Причината е, че представители на сектора в България се опасяват, че болестта може да нанесе щети на стойност до 2 милиарда лева, предаде Ройтерс.

Досега в страната са обявени 30 огнища на болестта, шест от които в свинекомплекси.

В четвъртък стана ясно,че е установен нов случай на африканска чума по свинете при диво прасе, открито в силистренското село Осен.

Заради болестта вече са умъртвени над 130 хил. животни в засегнатите обекти. В Русенска област по хуманен начин са избити79 300 прасета, съобщи шефът на местната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

Приключило е унищожаването на общо 58 600 животни в свинекомплексите в селата Николово и Бръшлен. Дейностите по ликвидирането на огнищата там продължават с дезинфекция и почистване на помещенията. В другата голяма засегната от болестта ферма - в село Голямо Враново, досега са умъртвени по хуманен начин 6000 животни, уточни д-р Дяков. Той допълни, че след като приключи работата по ликвидирането на огнищата, ще се тръгне на проверка от двор на двор в населените места, за да се установи има ли още останали прасета в лични стопанства. Според директора проблемът в Русенско със свинете, отглеждани в "задния двор", не е толкова голям, колкото в Южна България, и ставало въпрос за единични случаи.

Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта - в село Юделник, са отрицателни.

В Силистренско са умъртвени и загробени 22 095 прасета. Ще бъде загробен и фуражът, специализирана фирма ще унищожи лекарства в комплекса. Предстои дезинфекция.

В свинекомплекса в с. Ветрен са убити 3907 свине. Същата съдба ще последват още 4000 животни от фермата да приключат до неделя. В двайсеткилометровата зона в общините Силистра, Ситово и Главиница предстои избиване на нерегистрираните прасета. В така наречения "заден двор" са останали за доброволно умъртвяване 151 прасета. В екарисаж са изпратени и 300 килограма конфискувани хранителни продукти от животински произход.

Преобладаваща част от прасетата, отглеждани в стопанства тип "заден двор" в Смолянска област, вече са заколени, предаде БТА. Временно са "помилвани" две прасета от с. Давидково, на които са били дадени противопаразитни препарати и се изчаква да премине срокът, в който месото им не е годно за консумация. Останки от 11 глигана са намерени при огледи в горите в областта за една седмица. Проби от тях са изпратени в лаборатории за изследване за АЧС. Някои от труповете са от дълъг период, има и няколко, които са от сравнително скоро умрели животни, уточняват ветеринарите.

Още не е ясно колко общо прасета в страната са убити от собствениците им доброволно, но недоволството на хората срещу исканото от тях заколване на прасетата остава в някои населени места.

Близо 20 протестиращи за седми ден не позволяват движението на автомобили по пътя Сливен-Ямбол край село Крушаре. На протест излязоха и хора от ямболското село Безмер, които блокираха временно пътя до намиращата се в близост авиобаза. Хората твърдят, че времето било неподходящо за колене на животни, защото е много горещо и месото не може да се съхранява правилно. В Безмер са регистрирани 260 прасета, повечето стопани са заклали своите животни, но стотина отказват да го сторят. Те твърдят че животните им са здрави, няма да допуснат ветеринари в дворовете си и настояват за отмяна на мярката срещу разпространението на болестта.

Заради болестта бе прекратен достъпът на туристи до царския дворец в Кричим и до ловния парк, за да не се разнася заразата в Държавното ловно стопанство в Кричим, което попада в обхвата на зона с констатирани случаи на африканска чума при диви свине.

Шефът на агенцията по горите Мирослав Маринов пък призова ловците, които в събота откриват отстрела на пернат дивеч, да дезинфектират облеклото, обувките си и автомобилите си след края на лова.

С проблема с африканската чума ще се справяме през следващите месеци, дори и години, заяви във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той определи като саботаж на държавата нападките на опозицията от БСП, че властите не са си свършили работата за спиране на болестта. Според него опозицията не проявава конструктивност, а се опитва да насажда напрежение и да подклажда протести. Ненков призова кметовете и общинските съветници от БСП да не мислят само за предстоящите избори, а да работят отговорно. За проблема с екарисажите в страната Ненков посочи, че прокуратурата трябва да направи проверка и, ако някой е извършил нарушение или престъпление, да си понесе отговорността.

Съпартийката му Мария Белова, която е шеф на парламентарната земеделска комисия, коментира също във Варна, че прилаганите от правителството мерки за борба с африканската чума са приети и одобрени от Световната здравна организация. Те не са в полза на големите свинекомплекси и в ущърб на малките стопани, заяви тя

Белова благодари на "всички стопани, които осъзнаха, че ако не предприемат мерки, ще се изправим пред катастрофа и те ги предприеха превантивно". Тя припомни, че правителството вече е взело решение да бъдат отпуснати по 300 лева за дезинфекция на дворовете на тези, които доброволно са заклали животните си. Освен това собствениците на регистрирани обекти ще получат обезщетения.

mediapool.bg