Кламер БГ - Новини: Започна довършването на 40-годишния строеж на болницата в Ямбол

Започна довършването на 40-годишния строеж на болницата в Ямбол

България

|
Пет, 26 Фев 2021г. 18:55ч.
Започна довършването на 40-годишния строеж на болницата в Ямбол

Започна доизграждането на започната преди 40 г. нова сграда на болницата в Ямбол.

Многопрофилната болница "Св Пантелеймон" в Ямбол обслужва население от над 60 хиляди души. Строена е на павилионен принцип и 29-те ѝ отделения се помещават в 17 отделни сгради, строени между 1912 година и 1980 година, които в момента са далеч от стандартите на съвременната медицина.

През 70-те години на миналия век започва строителството на нова сграда за болницата, която и до момента е назавършена. През 2013 година ремонтът бе възобновен, дограмата е сменена, но болницата остава незавършена.

През 2015 г. правителството на Бойко Борисов обеща да я довърши за 9 млн. лева, но обещанието остана неизпълнено. През май 2019 година идеята за довършване на болницата бе възобновена, като този път за целта бяха обещани 27 млн. лева. В последствие парите се оказаха недостатъчни и на обявената обществена поръчка не се яви кандидат. В крайна сметка се намери желаещ, който спечели последващата поръчка: несебърската строителна компания "Тодоров и син 99". Тя е предложила да дострои комплекса за 21 млн. 973 хиляди лева.

Срокът за дострояването на лечебния комплекс е 12 месеца – до февруари 2022 г.

В петък доизграждането бе възобновено и се работи както по основния корпус на болничния комплекс, така и по изцяло нова допълнителна сграда, предназначена за инфекциозното и белодробното отделения.

Община Ямбол трябва да проектира и изгради довеждащ път и спирка.

За доизграждането на болничния комплекс от държавния бюджет в крайна сметка бяха отпуснати малко над 22 млн. лева, като по сметката на многопрофилната болница вече са преведени 13 млн. лева.

mediapool.bg