Кламер БГ - Новини: Започват проверки на храните в училищата

Започват проверки на храните в училищата

България

|
Пет, 25 Септ 2020г. 14:12ч.
Започват проверки на храните в училищата

Върховна административна прокуратура възложи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да провери спазването на изискванията за качество и безопасност на храните, предлагани от кухни в училища и детски градини.

От прокуратурата съобщават, че проверката е възложена преди близо 20 дни и трябва да установи спазват ли се изискванията, посочени в Закона за храните.

Причината са оплаквания на родители в социалните мрежи, че в определени училища храната е в минимално количество и е с лошо качество. В същото време купонът за обяд поскъпна с около 0.60 – 1 лв. заради пластмасовите кутии, в които се сервира във връзка с пандемията. Майки се оплакват и от некачествените безплатни закуски на малките ученици, които често са тестени, с консерванти и не отговарят на наредбите за храната на децата.

Пред БНТ родители сигнализираха за некачествена храна в 126 училище в София, която е със силно занижен грамаж, а цената на купона за обяд е една от най-високите в столицата – 4.50 лв. Фирмата за кетъринг е извикана от ръководството на училището, но проблемът не е решен. Район "Триадица" също е извършил проверка заедно с БАБХ и Регионалната здравна инспекция. Едно от констатираните нарушения е разминаване в цената на купона, който трябва да е 3.50 лв. Менюто не е било обявено на публично достъпно място. Има и разминаване между предварително заявеното меню и това, което реално е сервирано на децата.

Снимка на порциона за обяд в 126 училище, разпространена от родител във Фейсбук.

"Измерен бе и грамажът – на произволно взети порции - супа 155 гр с кутията, пиле с ориз - 155 гр. и 175 гр. с кутията, крем 163 гр. с кутията", съобщиха от район "Триадица". Собственичката на фирмата-доставчик ЕТ "Лори - С. Симеонова" не е отрекла завишаването на цената на купона с 1 лев, тъй като според нея са завишени разходите на фирмата. Фирмата - доставчик на храната, е избрана от Столична община чрез конкурс.

От район "Триадица" допълниха, че са обявили специален имейл адрес, на който родители могат да подават сигнали за качеството на храната в училищата в района.

Междувременно, продължават проверките на БАБХ, възложени от прокуратурата от началото на епидемичната обстановка в страната, които целят да не се недопускат нарушения при предлагането на храни на пазара.

mediapool.bg