Кламер БГ - Новини: Започва финансова проверка на агенцията по храните

Започва финансова проверка на агенцията по храните

България

|
Пон, 12 Авг 2019г. 16:34ч.
Започва финансова проверка на агенцията по храните

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров пред журналисти в понеделник. Одитът е възложен от неговата институция по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров, който миналата седмица нареди прокурорска проверка на агенцията по храните, заради изнесените

в журналистическо разследване на журналистката Генка Шикерова и Антикорупционния фонд "Война за трупове" данни за

неизгодни договори за унищожаване на животински трупове, сключени от ведомството.

Според изнесените в разследването данни БАБХ е дала в нарушение на Закона за обществените поръчки на две частни фирми да унищожават животинските трупове у нас. От март 2018 г. досега дружествата “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” са получили от ведомството близо 30 млн. лв., но то отказва да отчете публично какви количества животински трупове са изгорени в мобилните инсинератори на тези фирми, как се контролира процесът, как се отчитат изпълнителите и как точно им се плаща. Няма данни мобилните инсинератори да са използвани при която и да е от

епидемиите от чума по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичия грип.

Отделно Специализираната прокуратура ще търси евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори. Обект на нейната проверка ще е предимно ползването на мобилните инсинератори в настоящата усложнена епизоотична обстановка, както и ползването им при предни такива епидемии - птичи грип, чума по дребните преживни животни, както и извършените плащания от БАБХ.

В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г, договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Ще се проверяват документи за всички плащания, извършени от БАБХ по договорите и анексите, за осъществените от изпълнителите дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци.

mediapool.bg