Кламер БГ - Новини: Ден 77: Стартира "Правосъдие без каскет"

Ден 77: Стартира "Правосъдие без каскет"

България

|
Ср, 23 Септ 2020г. 23:38ч.
Ден 77: Стартира "Правосъдие без каскет"

В 77-ия ден на протести с искане на оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, Инициативата "Правосъдие за всеки" стартира кампанията "Правосъдие без каскет". Демонстрацията е фокусирана върху искането за оставките на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет, както и за начало на истинска съдебна реформа.

В инициативата, която занапред ще се провежда всяка сряда, се включиха и "Демократична България", БОЕЦ,

и граждани. По-късно, към 20.30 часа стартира и традиционния протест в триъгълника на властта в София след проведеното на 22-и септември "Велико народно събрание 3".

"Снощи бяхме независими, защото бяхме заедно. И защото знаем, че от нас зависи

как ще живеят нашите деца", каза пред събралите си пиар експертът Арман Бабикян от "Отровното трио".

"Това, което се случи вчера беше поредният шамар по властта на Бойко Борисов, защото неговите министри и прислужници се занимават с това да броят колко сме всяка вечер. Всеки път, в който ние решим, можем да изпълним площада от Руската църква до края на ЦУМ", подчерта Бабикян.

Проф. Велислав Минеков благодари за участието във "Великото народно въстание 3".

"Показахме на мутрите, кои сме", каза той. А след това посочи, че до 2 часа сутринта е преброил 22 отразявания на въстанието в елитните стветовни медии, а до сутринта нараснали до 27. "Нека ясно да покажат, че България се управлява от мутри и криминални престъпници", каза още той.

"Днес тиквата престана да се търкаля по земята по забравени села и се качи на въртолет от страх да не го срещне някой. Ние плащаме неговите разходки", каза още Минеков.

Той добави, че достъп на граждани за молитва до катедралите не се е случвало нито при война, нито при чума. Достъп до храм паметника "Ал. Невски" и Руската църква бе отказан от полицията във вторник по време на "Великото народно въстание 3".

"Искам да се намери поне един почтен депутат, който да зададе въпроса към МВР откакто започна протестът да ни съобщят числото полицаи разкарвани напред и назад от страната към София и обратно. Какви са средствата, които е вложило МВР за тези екскурзионни обиколки", попита още Минеков.

Пред Съдебната палата

"Решихме да бъдем тук, за да върнем темата не само за оставката на премиера Бойко Борисов, но да кажем, че случващото се в тази сграда (Съдебната палата - б.а.), е проблем от 30 години и касае повече вас. Тук сме да поискаме оставката на главния прокурор Иван Гешев". Това обяви около 18.30 часа в сряда пред над 100-тината събрали се пред Съдебната палата

Петър Кънчев от инициатива "Правосъдие за всеки" .

"Ако имахме главен прокурор на място, отдавна нямаше да имаме този приемиер. Този човек(главният прокурор - б.а.) дължи много отговорност през цялото общество", посочиха от инициативата.

Те уточниха, че визират и Цацаров и Гешев в качеството им на главни прокурори в последните години.

"Вашата решимост доведе до днешния ден Европейският парламент да задава въпроси, да търси отчетност на българския главния прокурор. Това е огромна промяна! Европа започна да работи най-сетне, институция по институция, започна да работи за своите български граждани. ЕК и ЕП са наши институции, които се издържат от нашите данъци и тя дължи на нас да гарантира правовия ред в страната.

Въпросът е кога същите тези въпроси ще бъдат зададени в българския парламент? Кога в българския парламент Иван Гешев ще бъде привикан и ще му бъде показана цялата сила на народния суверинитет, цялата сила на народния глас, който би трябвало да стои зад българските депутати", заяви пред тълпата

Христо Иванов, лидер на "Демократична България".

"Борисов свърши, той ще си отиде така или иначе. Въпросът е, че Борисов като си отиде, ще остане Пеевски. Въпросът е, че Пеевски не може да остане, без да остане Гешев. Въпросът е, че дори Гешев, някак да успеем да го изчегъртаме, ще останат много други Гешевци", каза още той. И допълни, че е бил наскоро в чужбина, където бил заговорен от български прокурор, който казал, че "няма нито едно важно решение кариерно в прокуратурата, което да не се съгласува с джуджетата, вътре по коридорите се шушука - Бях при джуджетата. Представяте ли си? Това е истината, тя бе показана от смели български журналисти", каза още Иванов, визирайки разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета".

Ние сезирахме Вишия съдебен съвет с искане за дисциплинарно отстраняване на Иван Гешев, последва мълчание, добави още Иванов. Той каза още, че "Демократична България" е сезирала и всеки български прокурор с искане да разследва Иван Гешев затова, че изнася СРС-та и да разследва Гешев затова, че участва по думите на Бойко Борисов от един от записите в "планиране на конкретна операция в рамките на предизборната кампания за европейските избори, няма отговор", заключи още Иванов.

За десет месеца като главен прокурор Иван Гешев показа пълната си непригодност за поста, който заема, погази грубо Конституцията, демонстрира репресивния си стил и се опита да измести съда при обявяването на присъдите, раздавайки медийно правосъдие и държейки хора в ареста с месеци без обвинителен акт. Висшият съдебен съвет пък се превърна в придатък на прокурорската воля и продължение на прокурорското сборище от резиденция "Бояна", коментират още от инициативата "Правосъдие за всеки".

Те допълват, че ДПС продължава да кадрува в съдебната система, а "политиците в парламента отказват дори да обсъждат ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на инструмента, който не подлежи на никакъв контрол".

mediapool.bg