Кламер БГ - Новини: Горя къща на "Петте кьошета", бивш паметник на културата

Горя къща на "Петте кьошета", бивш паметник на културата

България

|
Ср, 25 Ноем 2020г. 19:12ч.
Горя къща на "Петте кьошета", бивш паметник на културата

Пожар е изпелил покрива на старата необитаема къща на "Петте кьошета" в София, алармираха очевидци във фейсбук групата "Видяно в София".

"Изпратени са два екипа на пожарната. Няма пострадали. Сигналът е постъпил малко след 16.00 часа", посочиха пред агенция "Фокус" от пресцентъра на МВР.

По първоначални данни пожарът е подпален от бездомник. Къщата е с частни собственици. Тя е била със защитен статут, но е заличена от Регистъра на паметниците на културата преди няколко години, предаде бТВ.

Вълна от възмущение изказаха потребителите на групата "Видяно в София" като по-голямата част от тях смятат, че пожарът е умишлен с цел разчистване на терена в центъра на столицата, като подозренията са, че зад акцията стои имотната мафия.

"Клошарите са виновни, нали? Поредното архитектурно богатство е заменено от нанаситната българска алчност", коментира един от потребителите.

Коментарът на потребителя препраща към изгорелите преди повече от година преди тютюневи складове - паметници на културата в Пловдив, за които за виновен бе обвинен в крайна сметка клошар и въпросът се затвори.

Друг потребител коментира - "Честит нов строеж!". А друг добавя - "Боже, спасете я! Не искам стъклени кубчета на нейно място!"

"Поредният горящ паметник на културата... Това се прави за да може да изгори покрива и сградата за година-две да се само разруши", добавя трети софиянец.

Реакция мигновено дойде и от неправителствената гражданска организация "Спаси София".

"Поредната ценна къща пламна и изгоря. Съвсем случайно, разбира се. Докато историята на София се заличава, Йорданка Фандъкова ще остане в нея като като кмета, по чието време са унищожени най-много архитектурни ценности в мирно време!", посочиха от там.

Друг подобен случай, развил се по сходен начин, бе пожарът на бившите царски конюшни в центъра на София от 2018 година.

Тогава среднощен пожар унищожи около 2 000 кв. метра покривна конструкция в сградите на бившите Царски конюшни в центъра на София, намираща се на ъгъла на булевардите "Ал. Дондуков" и "Васил Левски".

Съмненията отново бяха за умишлен палеж с цел застрояване на имота и предизвикаха тогава гневно писмо на столичния заместник -кмет по културата Тодор Чобанов към Министерството на културата, което отговаря за културното историческо наследство.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия, която да направи оценка на щетите и да задължи собственика на сградата да я възстанови в автентичния ѝ вид.

mediapool.bg