Кламер БГ - Новини: Президентът: В ЕС вече има разбиране за нашата позиция към Северна Македония

Президентът: В ЕС вече има разбиране за нашата позиция към Северна Македония

България

|
Пет, 25 Юни 2021г. 16:38ч.
Президентът: В ЕС вече има разбиране за нашата позиция към Северна Македония

Зоран Заев и Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

"Обясних ясно на европейските лидери каква е позицията на България. Има вече разбиране на нашата позиция, най-вече, че диалогът трябва да се върне там, където му е мястото", каза президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Той отбеляза, че целта е откровен и конструктивен диалог между България и РСМ.

Разбира се, този диалог трябва да бъде фокусиран върху европейската перспектива и начините за по-бързото й постигане. Не може да се говори с всички европейски лидери, визирам нашите съседи, но не и с България, посочи президентът, цитиран от БТА.

Правим всичко възможно този диалог на най-високо ниво да бъде размразен и приветствам отвореността на политическите лидери в РСМ, на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя Зоран Заев, за това, че се върнаха на масата на диалога с България. Това е от решаващо значение за европейската перспектива на РСМ, която винаги сме подкрепяли и за нас това е приоритетна задача, добави той.

Радев съобщи, че води разговори със Словения, която поема председателството на ЕС от 1 юли.

Имаме разговори с президента Борут Пахор, поиска среща с мен на 8 юли. Колкото повече говорим по тази тема, стават по-ясни позициите и необходимите конкретни действия. За нас интеграцията, европейската перспектива на Западните Балкани, специално на РСМ и Албания, остава категорично приоритет, посочи държавният глава.

Ще изходим от позицията на нашите национални интереси и от интересите на ЕС. България е отговорен член на ЕС и не искаме да допускаме да внасяме нерешени проблеми вътре в него. За нас е от особена важност да има устойчивост и необратимост на процеса, да се спазват Копенхагенските критерии за човешките права, за недискриминация, да има спазване на договорите, които сме подписали. Това са гаранциите за безпроблемен път на РСМ, обясни президентът.

На този фон македонският премиер Зоран Заев коментира, че "нито това правителство, нито което и да е друго има право да разговаря за македонския език и македонската идентичност".

"Не ни трябва Европейски съюз, ако някой иска да преговаряме за македонския език и македонската идентичност. Защото ще бъдем обезличени. Няма кой да влезе в ЕС, защото мнозинството народ в държавата сме македонци", каза Заев.

Той отговори на депутатката Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, която запита защо няма начало на преговори с ЕС и поиска премиерът да прочете предложението, с което е заминал за София.

Заев обясни, че с България се разговаря за пътната карта, каквото е предложението за решаване на проблема, в което са посочени всички области за сътрудничество, като например изграждане на инфраструктура, отваряне на гранични пунктове, по-добро сътрудничество между институциите.

"Втората част, на която се спираме в пътната карта, е интензивността на срещите на Комисията по историческите и образователните въпроси, без да се уточнява за какво разговаря Комисията, защото там членуват експерти. На едно място, в което се споменава македонският език, пише, че става въпрос за два сходни, но различни и международно признати езици", каза Заев.

Той каза още, че преговорите с ЕС не са започнали още поради вътрешната ситуация в България, която няма политическо правителство и конституиран парламент.

Заев вярва, че в идния период разговорите с България ще продължат.

mediapool.bg