Кламер БГ - Новини: Задействан е бързият план Б за избора на Иван Гешев

Задействан е бързият план Б за избора на Иван Гешев

България

|
Пет, 08 Ноем 2019г. 17:33ч.
Задействан е бързият план Б за избора на Иван Гешев

Главният прокурор Сотир Цацаров разчита на твърдото си мнозинство във Висшия съдебен съвет, пълната липса на съпротива в парламента и медийния комфорт, за да направи от протежето си Иван Гешев свой наследник. Отказът на президента да подпише указа задейства отдавна начертания план "Б". Цацаров не скри идеята си бързо да се организира второто гласуване на Гешев, за да уреди всичко преди той самият да напусне Висшия съдебен съвет през януари.

Ако ВСС реши да проведе цялата процедура от самото й начало, Цацаров няма да може да дочака гласуването, а това може да създаде известни рискове за събирането на мнозинство. Плюс това сегашният главен прокурор трябва да организира и кариерата си след държавното обвинение. Поради това целта е ВСС да проведе формално прегласуване на кандидатурата на Гешев.

"(Има) Две възможности: гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност: ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура", каза главният прокурор в петък.

Всичко изглежда е в ръцете на правосъдния министър

Правителството явно подкрепя избора на Гешев и не желае да издига конкурент. При все това Цацаров твърди, че правосъдният министър изобщо няма право да издига конкурент на единствения претендент за шеф на прокуратурата. Адресат на това изказване не е Данаил Кирилов, а ангажираните граждански организации – да не си помислят, че може да се настоява за издигане на конкуренти. Всяко издигане на алтернативен кандидат означава, че процедурата трябва да започне отначало с концепции и изслушвания. Което пък означава, че Цацаров няма да може да дочака края й.

Преди ден президентът Румен Радев отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор и върна процедурата на изходна позиция във Висшия съдебен съвет. Той обяви, че очаква да има "истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата".

"Белег на демократичната държава е наличието на алтернатива", каза държавният глава.

Парадоксално, бързият избор на Иван Гешев от ВСС е това, което Цацаров желае, но именно той би дал конституционни аргументи в ръцете на президента. Ако Прокурорската колегия изобщо не даде възможност на правосъдния министър да издигне кандидат, Румен Радев получава възможност да сезира Конституционния съд с искане за пояснение на процедурата, което му дава възможност да отложи второто подписване.

Ръководителят на департамента "Право" в Нов български университет Екатерина Михайлова коментира, че президентът е изиграл "арбитражната си функция" и е постъпил правилно.

"Най-малкото заради това, че пак ще се повтори тази кандидатура, заради която имаше реакции. И дава шанс и на прокурорите, и на министъра на правосъдието да помислят внимателно преди да вземат своите решения", казва Михайлова. Тя напомня, че Законът за съдебната власт позволява на ВСС да мине по късата процедура, ако няма нови кандидати, но всичко трябва да започне отначало, ако се появи конкурент. Именно тук е функцията на правосъдния министър.

В петък президентът Румен Радев очаквано не отговори в аванс на въпроса дали би сезирал Конституционния съд, ако Висшият съдебен съвет просто прегласува избора на Иван Гешев за главен прокурор, както се очаква.

"Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия. На ход сега е ВСС", каза Радев в отговор на журналистически въпрос в петък.

По същото време депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов обясни, че правителството не е задължено да издига кандидат за главен прокурор и няма да го направи, "защото щели да възникнат много въпроси".

На този фон вътрешният министър Младен Маринов отхвърли аргумента на президента, че изпълнителната власт се е намесила в избора. Според министъра подкрепата на отделни структури на МВР за Иван Гешев била нещо "съвсем нормално".

"Те работят ежедневно с прокуратурата и с г-н Гешев. Кой, ако не те, могат да дадат оценка за неговите професионални качества? И предполагам, че от това е продиктувана и подкрепата им за него. Аз съм работил добре с Иван Гешев и знам, че е човек, който притежава всички необходими качества", каза Маринов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че не вижда политически мотиви в решението на Радев, а изпълнение на дадената му конституционна възможност. Нинова напомни, че още през юли позицията на БСП, изразена от трибуната на парламента е била, че състезание само с един участник, не е истинско състезание.

"Единственият човек, който можеше да го осигури е премиерът Борисов. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост, за нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат", обясни лидерът на социалистите.

ДПС коментира, че политици, народни представители, партии не трябва да коментират това производство, защото са извън цялата процедура.

"Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не указ, къде е ролята на народните представители в цялата тази процедура, за да коментираме", заяви Хамид Хамид. Очаквано, той не спомена изпълнителната власт, която реално се намеси в избора.

mediapool.bg