Кламер БГ - Новини: Забраната за нови дискотеки в Банско се сблъска с Конституцията

Забраната за нови дискотеки в Банско се сблъска с Конституцията

България

|
Пет, 15 Март 2019г. 16:14ч.
Забраната за нови дискотеки в Банско се сблъска с Конституцията

Забраната на общинския съвет в Банско за строителство на нови нощни барове, дискотеки и казина е незаконна. Това е установила проверка на областната администрация в Благоевград по разпореждане на прокуратурата в Разлог.

Ограничението бе гласувано от общинския съвет в курортното градче в началото на месеца по предложение на кмета Георги Икономов. Тогава той заяви, че в Банско има 14 нощни бара и 6 казина с капацитет 1500 души, което било достатъчно.

С решението бе забранено издаването на разрешения за строеж на сгради и преустройства на съществуващи помещения в обекти с предназначение за нощни барове, дискотеки, казина, игрални зали, еротик барове и заведения с подобна функция.

Това решение противоречи на Конституцията, в която е записано, че икономиката на България се основава на свободната стопанска инициатива, твърдят от прокуратурата. Има противоречие и с още два закона - за устройството на територията (ЗУТ) и за туризма.

"На първо място, общинският съвет не притежава компетентност за приемане на решение, с което се забранява издаването на разрешения за строеж и преустройства на съществуващи помещения. Законът за устройство на територията предвижда сложен фактически състав, който следва да бъде осъществен за всеки отделен случай във връзка с издаването или отказа от издаване на разрешение за строеж. Общинският съвет не е компетентен орган, за да забрани предварително всички строежи на определен тип сгради в общината", пише в съобщението на прокуратурата.

Според държавното обвинение въпросите с функциониране на заведенията трябва да се регулират, но местната власт е избрала грешен подход. Те посочват, че общинският съвет има право да приема и изменя устройствени планове. Случаят обаче не бил такъв – с решението на съвета се налагала директна забрана на главния архитект на общината да издава разрешения за строеж, което е негово правомощие по закон.

"На практика с решението се "нарежда“ на главния архитект на общината да постановява отказ по всяка една процедура, започната за получаване на разрешение за строеж на барове, казина и др., което също е недопустимо, тъй като засягат самостоятелните правомощия на административен орган", твърдят от прокуратурата.

След разпоредената от тях проверка областната администрация е върнала за ново обсъждане взетото вече решение. Оттам са посочили, че общинският съвет е излязъл извън законовите си правомощия.

mediapool.bg