Кламер БГ - Новини: За Татяна Дончева арестът на екоминистъра е за всяване на страх

За Татяна Дончева арестът на екоминистъра е за всяване на страх

България

|
Нед, 12 Ян 2020г. 15:33ч.
За Татяна Дончева арестът на екоминистъра е за всяване на страх

"Няма логика в ареста на Нено Димов. Той е за всяване на страх". Така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира обвинението срещу екоминистъра в оставка заради водната криза в Перник.

Според нея задържането на Димов, който от в събота беше оставен за постоянно в ареста след обвинението в умишлена безстопанственост, е само началото. Тя коментира и начинът на работа на новия главен прокурор Иван Гешев и неговите подчинени.

"Това са едни милиционери, обучени в школата в Симеоново, за които йерархията е всичко. Там всичко е екшън. Там има поръчка, задача, строй се, преброй се и батальона се строява. Така ще работят", смята Дончева.

Нено Димов беше задържан в четвъртък, когато прокуратурата обяви акция в Перник и в екоминистерството. Проверките бяха заради водната криза, както и заради вноса на отпадъци в страната. В същия ден Нено Димов беше отведен за разпит, а в последствие и задържан. В петък той получи обвинение за умишлена безстопанственост заради липсата на вода в язовир "Студена", заради която 97 000 жители на Перник и околните населени места са на сериозен воден режим. Въпреки безхаберието и на други институции по темата с безводието в Перник до момента Димов е единственият официално задържан и обвинен за проблема.

От ареста Димов подаде оставка, премиерът Бойко Борисов я прие, а през следващата седмица се очаква на негово място да бъде избран друг човек от квотата на ВМРО в правителството. Най-обсъжданите имена са на депутата Искрен Веселинов и на зам.-министъра на околната среда Николай Кънчев.

mediapool.bg