Кламер БГ - Новини: ДПС мълчи за евродепутатското място на Пеевски

ДПС мълчи за евродепутатското място на Пеевски

България

|
Нед, 26 Май 2019г. 23:43ч.
ДПС мълчи за евродепутатското място на Пеевски

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се отказва от евродепутатското си място, но не отговори на въпросите дали вторият в листата - медийният магнат и депутат в българския парламент Делян Пеевски, ще замине за Брюксел.

Карадайъ направи кратко изявление в централата на партията. С него пред медиите бяха и кандидатите на ДПС за евродепутати. Пеевски обаче не се появи.

"Ходил съм много пъти в Брюксел и ще продължавам да ходя като председател на ДПС", каза председателят на движението. Това, че Карадайъ ще се откаже от мястото си в Европейския парламент, беше очаквано. Все още обаче остава неясно дали Пеевски отново ще се откаже, както направи през 2014 година, или този път ще стане евродепутат.

Пеевски за втори път бива избиран за евродепутат. Предишният път обаче той даде мястото си на Искра Михайлова. Ако и сега реши да остане депутат в България, мястото му би заела зам.-шефката на фонд "Земеделие" Атидже Алиева - Вели. Преди изборите обаче в ДПС се говореше, че този път бизнесменът и медиен магнат ще избере европейските институции.

От ДПС щели да направят анализ и коментар на резултатите, когато те излязат официално. По-рано депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира пред бТВ, че дали Пеевски ще стане депутат в Европейския парламент ще се реши именно след публикуването на окончателните данни. "Ако партията и Пеевски решат той да отиде в Брюксел, това ще се случи", добави Цонев.

"Хората от малките градове не са в Европа на почивка, а на гурбет"

По време на изказването си Карадайъ разкритикува ГЕРБ, но без да споменава партията на Борисов поименно. Причина бяха изказванията на премиера и други ключови фигури от партията му, че много българи са били на почивка извън страната в изборния ден.

"Имаше изявления, че част от българските граждани са били на почивка – да, може би от големите градове, където има по-добри условия за живот, е било така. Но това, което видяхме от предизборната кампания, е, че жителите на малките градове не са в Европа на почивка, а на гурбет. И ние сме длъжни да направим така, че да създадем условия да не обезлюдяват малките населени места в България“, каза Карадайъ.

Йордан Ционев: Изборния резултат е нормален

Изборният резултат е нормален. В рамките на нашата прогноза е, каза още Цонев пред бТВ. Той добави, че резултатът на партията е по-голям от сборните гласове за националистическите формации.

Според предварителните резултати ДПС печели около 13% от гласовете на избирателите и се нарежда на трето място след ГЕРБ и БСП. Според резултатите на "Алфа рисърч" партията ще има 3 места в европейския парламент.

mediapool.bg