Кламер БГ - Новини: Ефективна ли е КПКОНПИ? Отговорът струва 70 хил. лв.

Ефективна ли е КПКОНПИ? Отговорът струва 70 хил. лв.

България

|
Ср, 08 Май 2019г. 12:18ч.
Ефективна ли е КПКОНПИ? Отговорът струва 70 хил. лв.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) търси частна фирма, която да изработи методология за оценка на ефективността на антикорупционните политики. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от институцията. Освен оценка в нея е заложено и създаване на отворена платформа, чрез която да се общува с други заинтересовани страни. За тях ще се похарчат 68 хил. лв. без ДДС. Парите са от европейския фонд "Вътрешна сигурност".

"Изграждането на система за мониторинг на резултатите от прилагане на антикорупционни мерки на национално ниво е от ключово значение за ефективността на антикорупционните политики", пише в документацията към поръчката.

Наблюдение и оценка

Създадената чрез тази поръчка система за наблюдение ще бъде тествана пилотно. В рамките на теста ще се прави оценка на "равнището на административната корупция", оценка на политиките за борба с нея, както и "наблюдение на прилагането на антикорупционни политики в ключови публични институции – МВР, агенция Митници, съдебната власт, системата на здравеопазването", пише в поръчката.

Събраната информация трябва да бъде представена за свободно ползване чрез платформата. Методологията трябва да бъде изготвена за пет месеца, става ясно от документите.

Колко пъти годишно давате подкуп?

Наблюдението върху нивата на корупцията в администрацията ще се прави два пъти годишно, става ясно от поръчката.

"Ще се оценява честотата на даване на подкупи от гражданите и оказваният върху тях корупционен натиск", обясняват авторите на заданието.

Веднъж годишно ще се оценява и колко са ефективни политиките за борба с корупцията.

Оценките ще се формират на база информация от самите институции, които са задължени да прилагат антикорупционните мерки, става ясно от поръчката. От тях ще се изискват доклади за напредъка им. Освен това се предвиждат социологически проучвания, които трябва да покажат колко е ефективна борбата с корупцията. Друг начин за измерване ще бъде "събиране и анализ на административна информация, свързана със състоянието на административната среда, включително в сфери с идентифицирани високи нива на риск от корупционни действия".

Обществото трябва да знае

Резултатите от проучванията ще се качват на уеб-платформата, става ясно от поръчката. Целта е по този начин в наблюдението на антикорупционните политики да се включат неправителствени организации и граждани. В платформата ще се качват и резултати от социологически проучвания, както и материали, свързани с борбата с корупцията.

Платформата ще може да се ползва след регистрация с потребителско име и парола. Тя трябва да работи с най-популярните интернет браузъри и да бъде достъпна от мобилни устройства. Предвижда се и функцията за embed/вмъкване на съдържание от социалните мрежи, пише в поръчката на КПКОНПИ.

mediapool.bg