Кламер БГ - Новини: Емилян Гебрев отрече да познава замесените руснаци в шпионския трилър

Емилян Гебрев отрече да познава замесените руснаци в шпионския трилър

България

|
Четв, 12 Септ 2019г. 11:15ч.
Емилян Гебрев отрече да познава замесените руснаци в шпионския трилър

Оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев отрече да има каквито и да е било връзки със заподозрените в шпионския скандал у нас – руските граждани Леонид Решетников и Константин Маловфеев и председателя на движение "Русофили" Николай Малинов.

Той свърза намесването на името му с опитите да му бъде отнета собствеността върху предприятието за експлозиви и боеприпаси "Дунарит" в Русе.

"С тези хора - господата Решетников, Малофеев и г-н Малинов, нито съм се срещал, нито съм ги виждал", каза Емилиян Гебрев пред бТВ.

"С г-н Цветан Василев - аз нямам абсолютно никакви отношения с този човек и с КТБ... Какъв ми е смисълът да участвам в шпионаж?...Аз съм един предприемач", добави той.

Прокуратурата обвини в шпионаж председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Сред доказателствата са докладна записка, в която той описва геополитическо преориентиране на България към Русия. Разследващите твърдят, че срещу заплащане Малинов се е поставил в услуга на две руски организации. Според прокуратурата Малинов е обсъждал как оръжейният завод "Дунарит" може да остане под контрола на Цветан Василев чрез прехвърляне на собствеността му към бизнесмена Емилиян Гебрев.

В момента Гебрев е с повдигнато обвинение за пране пари заради опита му да придобие "Дунарит". Съществуват и сериозни подозрения, че руски агенти са замесени в опит за отравянето на оръжейния бизнесмен през 2015 г. През последните години имаше неистови опити за овладяване на "Дунарит" от офшорната фирма "Виафот", представлявана от адвокат на депутата Делян Пеевски.

Днес Гебрев каза, че споменатите събития, заради които Малинов е обвинен, съвпадат с времето, когато срещу него е бил извършен опит да бъде отровен и с времето, когато е заявил интерес да купи "Дунарит" през 2015 г.

Той посочи, че тогава, не е подозирал, че могат да го обвинят в пране на пари, защото тогавашният мажоритарен акционер Цветан Василев е бил уважаван гражданин в обществото и банкер на годината.

"Аз съм изкупил всички акции на това дружество ("Дунарит" – бел.ред.). Това е фирма, която е била кредитирана от КТБ. Трябвало да знам, че през 2005 г. някаква фирма е купила тази фирма ("Дунарит"-б.р.) с нечисти средства...Това е непрекъснат натиск от 2015 г. до ден днешен", каза Гебрев.

Предприемачът повтори обвиненията си от февруари 2019 г. срещу офшорната фирма "Виафот", която по думите му води непрекъсната съдебна война срещу увеличението на капитала на "Дунарит", с което той е придобил предприятието.

Съдът се произнесе, че аз съм краен собственик на предприятието, но въпреки съдебното решение то продължава да не се вписва в Търговския регистър, каза бизнесменът.

"Определена група хора и определени хора .....пречат на вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на дружеството", каза Гебрев.

Той заяви, че никога не е имал сметки в КТБ, нито отношения с тази банка.

mediapool.bg