Кламер БГ - Новини: Електронното направление за PCR било готово, но няма договор между личните лекари и НЗОК

Електронното направление за PCR било готово, но няма договор между личните лекари и НЗОК

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 10:59ч.
Електронното направление за PCR било готово, но няма договор между личните лекари и НЗОК

Държавното предприятие "Информационно обслужване" има готовност да въведе електронното направление за PCR-тест, но към момента няма подписан рамков договор между личните лекари и НЗОК, в който да е описано издаването му. Това заяви пред БНР директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

Ден по-рано председателят на сдружението на джипитатат в София д-р Георги Миндов обвини предприятието, че не си е свършило работата и прогнозира, че електронно направление няма да има скоро, въпреки обещанията на здравния министър, че това ще се случи "до дни".

"Информационно обслужване" не си е свършило работата, на 6 ноември трябваше да са представени и да заработят. Проблемът е софтуерен, ние сме жертва на програмистите. Хората в момента плащат по 1 милион на ден, защото някой не си е свършил работата в тази държава. Проблемът е на програмистите, някой не си върши работата в тази държава, работа, на която е назначен и за която му се плаща", заяви Миндов пред бТВ.

Няма договор

Според Филипов това не е вярно. Той обясни, че предприятието си е свършило работата за по-малко от 10 дни, тъй като подписало споразумение за изготвянето му на 1 или 2 ноември.

"В момента, в който се подпише националният рамков договор между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, в който се уточни, че могат да се издават електронни направления, ние сме готови да пуснем системата" ,заяви той.

Самият рамков договор все още е в процес на уточняване, като лекарите и НЗОК не могат да се разберат дори по основни пунктове като например при кои симптоми да са дава направление за тест. Преди седмица джипитата публикуваха проект на рамков договор, в който настояват човек да се изследва при два симптома.

Електронна рецепта

Освен по направленията "Информационно обслужване" работи и по система за издаване на електронни рецепти и медицинско досие. Според Филипов таката възможност ще има в средата на декември. Кога обаче реално ще заработи такава система, не е ясно.

"В края на миналия месец и началото на този сме стартирали и пуснали в реална експлоатация портала на националната здравно-информационна система, която е в етап на разработка. На него има информация за всички компании, които са разработчици на медицински софтуер, как те могат да се интегрират по отношение на електронното направление и по отношение на електронната рецепта, първа фаза на договора ни с Министерството на здравеопазването е средата на месец декември, ние ще си спазим срока, за да направим технологична възможност да се издават електронни рецепти и да се издават електронни направления, да има реализация на електронното направление на всеки пациент", обясни той.

mediapool.bg