Кламер БГ - Новини: Ел Периодико: Има разследване за пране на пари заради къщата в Барселона

Ел Периодико: Има разследване за пране на пари заради къщата в Барселона

България

|
Пет, 21 Фев 2020г. 13:32ч.
Ел Периодико: Има разследване за пране на пари заради къщата в Барселона

Каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на българския премиер Бойко Борисов с "международно изпиране на пари" с крайна дестинация в Барселона, съобщава испанският вестник "Ел Периодико". Разследването е започнало след подаден сигнал през март 2019 година, в който каталунската полиция е открила "признаци за истинност".

Според докладите на "Мосос" изследването на фактите може да доведе до разкриването на "съществуването на престъпна организация".

Испанският вестник съобщава, че основното проверявано лице е Борислава Йовчева, български ексмодел, за която има спекулации за евентуална връзка с българския премиер Бойко Борисов.

В отговор на запитване от Mediapool от каталунската полиция потвърдиха, че по случая има активно разследване, по което не могат да дадат допълнителна информация.

Йовчева и баща й, който е бивш електротехник, са били част от две компании със седалище в Барселона: Numin Invest SL и EMA BGS SL. Тези фирми са получили над пет милиона евро от 2013 г досега, според докладите на "Мосос Д‘Ескадра". Сумите идват от "физически лица, които не пребивават в Испания", пише изданието.

Сигналът

На 20 март 2019 г. "Мосос д‘Ескадра" е получила сигнал от българското гражданско сдружение БОЕЦ, в което случаят е описан. В него се твърди, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила. Споменава се и за предполагаемата връзка с българския премиер.

Агентите от испанската служба за икономическите престъпления са наблюдавали и заснели вилата, която е разположена в жилищния район на Барселона "Esplugues de Llobregat" с "частна охрана и модерни системи за наблюдение". Разследването е установило, че имотът е закупен за 3 милиона евро през 2013 г. Къщата, която има и басейн, е регистрирана на името на фирмата Numin Invest S.L. Това е една от двете компании, които се разследват от каталунската полиция и антикорупционната прокуратура.

Между януари и юни 2013 г. бившият български модел е била единствен служител на Numin Invest, която е имала капитал от 3000 евро. След това тази длъжност е заета от баща й Георги Йовчев, който е допринесъл с 3 006 евро. Междувременно разследващите са открили съществуването на втора компания - EMA BGS SL, която е собственик на луксозен магазин за дрехи на Paseo de Gràcia. Тази компания е получила финансови инжекции от поне 2.3 милиона евро, според "Мосос д‘Ескадра". Парите са преведени от друга кипърска компания, в която са участвали Йовчева и баща й. Фирмите са базирани във вилата, в която е живяло семейството.

Бащата е пребивавал и е регистриран в къщата, заедно със съпругата, дъщерята и внучката си, родена през 2012 г. Каталунската полиция пише в доклада си, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева. Документацията не съдържа друг родител.

В сигнала на БОЕЦ се допуска, че българският премиер може и да има някаква връзка с бившия модел. Борисов е отричал това твърдение. "Ел Периодико" съобщава, че е получил информацията за разследването на 13 февруари, когато е изпратено запитване по случая в кабинета на Борисов, но отговорът не е получен.

Каталунската полиция е прегледала отчетите за доходите на Борисов, за да провери дали според това, което е декларирал в България,може да покаже някаква връзка с инвестициите, открити в тези две компании от Барселона. Изводът е, че въз основа на декларирания официален доход, това не би било възможно.

Бяло "Порше" за 70 000 евро

"Мосос д‘Ескадра" наблюдава и фотографира вилата и магазина за дрехи в Барселона през 2019 г. Полицията е видяла, че ексмоделът използва луксозен автомобил - бяло "Порше Макан".

Превозното средство е регистрирано на името на фирмата EMA_BGS SL, същата компания, която контролира магазина за дрехи. Докладите до антикорупционната прокуратура показват, че автомобилът струва повече от 70 000 евро. Той е придобит на лизинг през февруари 2017 г. от банка в Барселона. Полицията предупреждава, че това "плащане" се сблъсква с информацията за загубите на магазина и компанията, която е почти фалирала.

Пари има, доходи няма

След година на проучвания каталунската полиция заключава, че са направени инвестиции в Каталуния, които надхвърлят пет милиона евро. Парите пристигнат в Испания с помощта на двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща й имат "законни доходи", които да обясняват този начин на живот. Поради тази причина "Мосос д‘Ескадра" е поискала от прокурор за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти, чекирането на касите и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща й и още петима души.

"Ел Периодико" напомня за аферата "Яневагейт", където за първи път бе споменато съществуването на "къща в Барселона", която се свързва по някакъв начин с Борисов.

В доклада си за България за 2016 г. Европейската комисия е призовала за обективно разследване на обстоятелствата, които са изнесени в записите. През лятото на 2018 г. анонимен видеоклип, публикуван в мрежата, показа нови твърдения за къщата в Барселона. През март 2019 г. случаят достигна до "Мосос д‘Ескадра", която започна разследване.

Сигналът за къщата в Барселона бе подаден от гражданското сдружение БОЕЦ в посолството на Испания в София преди повече от година. Явно дипломатическата мисия е предала документите до компетентните власти. По същото време евродепутатът от БСП Елена Йончева също се ангажира със случая, а БСП поиска българската прокуратура да го разследва.

mediapool.bg