Кламер БГ - Новини: Екоминистърът вещае безводие по цялото Черноморие, ако не се ремонтират язовири

Екоминистърът вещае безводие по цялото Черноморие, ако не се ремонтират язовири

България

|
Пон, 10 Авг 2020г. 13:15ч.
Екоминистърът вещае безводие по цялото Черноморие, ако не се ремонтират язовири

Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото българско Черноморие през следващия летен сезон, смята министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро, според когото трябват спешни ремонти на язовирите "Порой и "Ахелой".

Язовир "Камчия" захранва цялото Черноморие, и ако за Варна имаме решение през Девня и яз. "Цонево", то за Южното Черноморие... на Нова година "Камчия" беше 100 млн. куб. метра, сега няма и 60. Нужен е спешен ремонт на яз. "Порой" и яз. "Ахелой", каза министърът пред БНТ в понеделник. Според него с 50-60 млн. лв. може да се спаси следващият летен сезон.

Ревизоро коментира и казуса с ремонтираните в парк "Рила" пътеки към езерата. Реновацията им бе спряна, след като се оказа, че багер се е качил в защитената планина.

В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, за да може по тях да вървят хората и да не съсипват планината. Има прокурорска проверка, проектът трябва да се възстанови, а мястото на багерите не е в Рила, заяви сега министърът.

Той обяви, че в четвъртък ще се възобнови официално проектът. "Няма бетон, няма асфалт и не се предвижда. С коне ще се качва всичко, както е по проект от преди няколко години е било предвидено това нещо - за информационен център с база на планинските спасители, защото там се качват няколко хиляди човека и, ако някой пострада, да може да бъде свален", заяви . Третото е, че издаваме заповед - МОСВ има съответните правомощия, съгласувано е с ЕС, вписали сме в зона "Рила-буфер", цялата зона надолу е под контрола на РИОСВ-София, което има право да издава заповедите, да ограничава и да разрешава - спасителни, аварийни, медицински и всякакво друго движение. И цялото движение в парка нагоре, от този момент нататък, ще се поеме от парк "Рила" и РИОСВ-София", заяви Димитров.

Екоминистърът информира още, че след 13 август ще се реши проблемът с джиповете, които качват туристи към Седемте рилските езера. От тогава зоната от общинския път до парка ще мине под контрола на Парк "Рила" и РИОСВ-София.

"Дал съм ангажимент към този премиер, към тази коалиция да помагам. Не ми е детска мечта да съм министър. Не е самоцел, да му е честито на следващия. Докато съм на поста, ще се грижа за всички - и за тези, които ме подкрепят, и за тези, които протестират", спря се Димитров и на актуалната политическа обстановка.

"Ако следващите избори са след два месеца и на протестиращите не им харесва резултата, какво правим". Хората искат държавата да функционира. Цялата сметка - това, което се случва по площадите, някой я плаща, някой, който стои отзад. Въпрос на време е да разберем кой", смята още еконимистърът.

mediapool.bg