Кламер БГ - Новини: Езеро край "Графа" след проливния дъжд в София

Езеро край "Графа" след проливния дъжд в София

България

|
Пон, 24 Юни 2019г. 17:45ч.
Езеро край "Графа" след проливния дъжд в София

Силен дъжд и гръмотевична буря създадоха проблеми в понеделник в София. Част от улиците в града се превърнаха в реки, мълния удари трафопост в широкия център на града, временно беше затруднено движението на две тролейбусни линии. Пореден проблем се прояви и след ремонта на ул. "Граф Игнатиев" - ул. "Солунска, която се обновява по същия проект, се наводни частично.

Мълния е паднала върху трафопост на кръстовището на бул. "Константин Величков" и ул. "Симеон". Това е предизвикало пожар, предаде БНР. От МВР съобщиха, че на мястото е изпратен екип, който да овладее ситуацията. Проблеми с електрозахранването е имало в "Люлин", Банкя и Железница, съобщиха от ЧЕЗ.

Общо 20 са сигналите, подадени в пожарната след проливния дъжд в София. Повечето са за наводнени улици и подлези. Има и няколко сигнала за паднали дървета на пътното платно. Няма пострадали хора.

Шест екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община извършват обходи на терен във връзка с валежите и реагират на сигнали, съобщиха и от Столичната община. Екипите са отработили сигнали за завиряване на улици в районите "Витоша" и "Илинден".

Временно бе затруднено движението на тролейбусите по линиите 6 и 7 през кръстовището на бул. "Петър Дертлиев" и ул. "Вл. Динчев". Причината е, че улиците там са се наводнили. "Движението е възстановено, след като екипи на пожарната бе изпратени на място", добавят от общината.

Дъждът превърна улици в Бистрица в реки, съобщи бТВ.

В социалните мрежи се разпространява клип и от ефекта от дъжда в подлеза на Президентството. На кадрите се вижда как по стълбите му се образува водопад.

Подобни проблеми имаше и по наскоро ремонтираните централни части на София. Езеро се образува на ул. "Солунска" при кръстовището с ул. "Граф Игнатиев". Водата заля и пътното платно, и тротоара. Колите преминаваха през своеобразното езеро бавно, но при движението си изтласкваха водата към близките сгради. Служители на магазините на партерните етажи посрещаха вълните с метли, за да предпазят търговските обекти от наводнение. Подобно е и положението с няколко обекта на ул. "Граф Игнатиев", където се изтича част от водата от вира на ул. "Солунска".

Освен по нея ул. "Солунска" локви се образуваха и по ул. "Граф Игнатиев".

Тези улици бяха ремонтирани от фирмата "Джи Пи Груп" по проекта на общината за обновяване на центъра на София. Цялата му стойност е над 20 млн. лева, а работата по улиците "Граф Игнатиев", "Солунска" и площадите "Гарибалди", "Славейков" и "Св. Седмочисленици" беше официално обявена за приключена на 29 май.

Наскоро се проявиха и дефекти по настилката около трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев". Заради липса на фуга до напречните отводнители се надигнаха част от плочките, поставени преди месеци. Наложи се спешен ремонт, а беше възложено и обследване на трасето за потенциални други проблеми.

mediapool.bg