Кламер БГ - Новини: Една година без детски надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище

Една година без детски надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище

България

|
Вт, 19 Март 2019г. 18:18ч.
Една година без детски надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище

Ако едно дете има 3 дни неизвинени отсъствия от предучилищната група в детската градина или 5 учебни часа неизвинени отсъствия в един месец от една учебна година, то семейството ще се лишава от месечните детски надбавки за срок от една година.

Такава промяна в Закона за семейните помощи за деца и в Закона за социалното подпомагане ще внесат депутати от ГЕРБ. Мярката бе обявена на брифинг в парламента във вторник от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, зам.-председателя на социалната комисия Светлана Ангелова, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и министъра на образованието Красимир Вълчев.

Целта е по-строго обвързване на социалните помощи за семейства с редовното посещение на децата в задължителната предучилищна форма на образование и в училище.

"Предлагаме един изключително строг режим, целта е да ангажираме родителите, така че децата да посещават редовно училище", посочи Светлана Ангелова.

Сега при 5 неизвинени отсъствия от училище детските надбавки се спират само за съответния месец.

Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лева. Ако сумата е до 400 лева на месец, се дават 40 лева за едно дете, 90 лева - за две, 135 лева - за 3 деца, 145 лева - за четири и по 20 лева за всяко следващо. Детски получават и семейства с доходи на човек между 401 и 500 лева, но те са 80% от размера, който се дава за по-ниски доходи.

Спирането на социалните помощи при отсъствие от училище бе една от мерките в представената в началото на февруари от вицепремиера от ВМРО Красимир Каракачанов "Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България и мерките за реализацията им". Тя се оказа твърде спорна заради включването на наказателни мерки като събаряне на гетата и безплатни аборти за жените от маргиналните общности.

Идеята на Каракачанов бе социалните помощи да бъдат спирани при "липсата на видим напредък по социализиране и интеграция", при отказ на човек да започне работа и при "демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". "Патриотът" настояваше и за обвързване на размера на социалните помощи с грамотността.

Друга промяна, която ГЕРБ ще внесе, засяга еднократната помощ за първокласник. Тя е 250 лева и отново за отпускането ѝ има подоходен критерий. Парите може да се получават и в натура по предложение на директорите на училищата.

Занапред сумата ще се разделя на две части, като ще се отпуска в началото на първия и в началото на втория срок. Сега парите се дават наведнъж в началото на учебната година, но имало случаи, в които след като родителите вземат парите, децата спират да ходят на училище.

Прекратените и спрените помощи ще се използват за цели, свързани с насърчаване на развитието и обучението на децата.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че правото на образоване на децата всъщност е задължение на родителите.

"Трябва да използваме всички инструменти. Това е една малка крачка, която правим. Гласът и призивите, които чуваме, са за засилване на санкционния механизъм. Законопроектът е крачка в тази посока", добави той.

mediapool.bg