Кламер БГ - Новини: Едва една пета от децата ще се върнат в градините в София

Едва една пета от децата ще се върнат в градините в София

България

|
Пет, 22 Май 2020г. 19:48ч.
Едва една пета от децата ще се върнат в градините в София

Едва 26% от децата, които посещават общинските детски градини в София ще се върнат в забавачките през следващата седмица. Забраната за работа на детските градини отпадна от петък, 22 май, но в столицата, както и в други големи общини като Пловдив и Бургас, деца ще се приемат от 26 май.

В София от тази дата отварят 176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли, съобщиха от общината.

Родителите на общо 11 849 деца са заявили желание децата им да посещават забавачките. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860, което е 43% от посещаващите.

Други 6 детски гадини ще останат затворени, тъй като няма родители, които желаят да пуснат децата си. Заради ремонти няма да работят 7 детски градини – пет в район "Студентски" и по една в районите "Надежда" и "Илинден". Очаква се детските градини в "Студентски" и "Илинден" да отворят врати на 1 юни, а детската градина в Надежда да отвори врати в средата на юни.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията.

Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават забавачките. В деня, в който се връщат на градина, родителите трябва да носят декларация за информирано съгласие за мерките и правилата за работа на забавачките в условията на епидемия от коронавирус. Тогава ще се мери и температурата на децата. В следващите дни това трябва да правят родителите вкъщи и да задържат малчуганите, ако термометърът показва повече от 37.3 градуса.

Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина. Тези, които са видимо болни, ще се връщат.

В градините трябва да се спазва дистанция между групите. Децата да са навън възможно най-много време. При струпване на повече от 20 деца в група, те трябва да се разделят или в рамките на общото помещение, или в отделно, ако има възможност.

Децата се приемат по график, определен от детската градина, за да не се струпват сутрин. Родителите няма да се допускат в помещенията, а в някои градини дори и в двора.

mediapool.bg