Кламер БГ - Новини: Европрокурорите на Кьовеши с първи подсъдим за корупция българин

Европрокурорите на Кьовеши с първи подсъдим за корупция българин

България

|
Четв, 20 Ян 2022г. 14:11ч.
Европрокурорите на Кьовеши с първи подсъдим за корупция българин

Европрокурорите на Кьовеши с първи подсъдим за корупция българин

Спецсъдът проведе в четвъртък първото заседание по дело, което се води от Европейската прокуратура в България. Обвиняем за подкуп е бивш главен експерт в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), който бе арестуван при акция на ГДБОП в началото на септември миналата година.

36-годишният държавен служител е обвинен за изнудване на земеделски производител от пловдивското село Строево. Той бе арестуван в бензиностанция на 2 септември след като е приел 5000 лв. в белязани банкноти.

До ареста се е стигнало след сигнал от изнудвания земеделски производител, който е кандидатствал по девет схеми за подпомагане на ДФЗ. Според разследващите задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ.

По-късно делото бе предадено от българската на Европейската прокуратура, защото засяга злоупотреби с европейски проекти.

Европейската прокуратурата представя подсъдимия с инициалите Т.Д., а основният свидетел по делото е фермерът И.Г., който е кандидатствал за финансиране по схеми и мерки в рамките на Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014–2020 г.,

И.Г. е трябвало да си получи субсидиите през декември 2020 г., но те така и не са пристигнали. В началото на 2021 г. той решава да вземе нещата в свои ръце и през февруари 2021 г. започва да търси някой, който да му помогне да си получи парите.

Негов приятел му дал името и телефонния номер на Т.Д., който по това време е бил главен експерт във фонд "Земеделие".

Двамата са се срещнали и Т. Д. му е обяснил, че знае защо някои плащания закъсняват и че може да помогне на И.Г. да получава субсидиите по-бързо, ако му плати 5000 лв.

Т. Д. обяснил, че може да уреди нещо сред колегите си и с парите да им повлияе да разрешат плащанията на субсидиите. Още преди даването на подкупа, но след първите срещи между двамата, фермерът е получил някои първоначални субсидии.

Въпреки това, след като И.Д. платил подкупа той е получил общо почти 600 000 лв. (от Програмата за развитие на селските райони

Това обаче не е краят на бизнес отношенията между двамата. И.Г. е платил и друг подкуп от 5000 лв. няколко месеца по-късно, за да не се извършват по-нататъшни проверки относно неговите субсидии, а ако има проверки, те да завършат благоприятно за него.

mediapool.bg