Кламер БГ - Новини: "Емко" обвини прокуратурата в лъжи за покушението срещу Гебрев

"Емко" обвини прокуратурата в лъжи за покушението срещу Гебрев

България

|
Ср, 16 Септ 2020г. 16:38ч.
"Емко" обвини прокуратурата в лъжи за покушението срещу Гебрев

Оръжейната компания "Емко" обвини прокуратурата в разпространяването на неверни твърдения за разследването за опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му Христо и негов служител. Преди ден държавното обвинение разпространи съобщение, в което обяснява, че българските разследващи органи са направили всичко възможно, за да разкрият случая.

Софийската градска прокуратура фокусира усилията си да убеди обществото, че е потърсила съдействието на западните партньорски служби и Организацията за забрана на химическото оръжие, за да разкрие случая. Веществото, с което Гебрев е бил отровен, е ясно, се казва още в съобщението. Институцията обяснява, че тримата заподозрени руснаци няма как да бъдат екстрадирани в България, защото руското законодателство не го позволява. Поради всичко това делото за опита за убийство е спряно.

Емилиян Гебрев и неговата компания "Емко" твърдят съвсем различно нещо. Пострадалият казва, че не са проведени всички възможни действия по разследването и ключови въпроси остават без отговор и по тях умишлено не се работи.

В съобщение на дружеството се казва, че българските власти правят всичко възможно да прикриват или замитат сходствата на случая "Гебрев" със случаите "Скрипал" и "Навални". Тя твърди, че категорично не е вярно твърдението, че изводите на българския институт по криминалистика към МВР и финландската лаборатория "Верифин" се покриват.

Финландската лаборатория никога не е оценявала и сравнявала анализите на българското МВР. Според официалния доклад на "Верифин" за използваните вещества при опита за убийство на Гебрев има намерени две фосфоро-органични съединения, които са базата на "Новичок". Едно от тези съединения не може да бъде идентифицирано от лабораторията. На този фон прокуратурата твърди, че всичко е ясно.

"Българската общественост трябва да знае, че нашите официални власти в продължение на повече от година и половина правят всичко възможно да откажат техническото съдействие на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за разкриване на състава и произхода на отровата", заявяват от "Емко".

Официално българско искане никога не е било отправяно към ОЗХО. "Емко" обяснява това със "страх да не се интернационализира въпроса, както се стана със случаите "Скрипал“ и Навални".

Твърдението на прокуратурата, че има "писмен отговор от ОЗХО, в който се посочва, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали не е необходим и това би създало прецедент в практиката им" е откровена лъжа.

"Приписването на несъществуваща вина на ОЗХО вероятно няма да остане без последствия", се казва в позицията на "Емко".

Компанията на Гебрев казва, че от разследвания на международни екипи и от други източници е добре известно, че на територията на България е установена причастност към спокушението на общо поне 8 руски граждани, с техните имена и други подробности. На този фон държавното обвинение се концетрира само върху трима души, които няма как да бъдат екстрадирани.

"Фрапиращ е отказът на прокуратурата да се обърне към компетентните власти на Руската федерация за изясняване на самоличността и на други факти и обстоятелства около заподозрените за терористичния акт руски граждани. По неофициална информация от руска страна, въпреки съществуващите споразумения, българските им колеги никога не са се обръщали към тях с въпроси и искания за разяснения. С тези свои действия българската прокуратура, освен че препятства изясняването на обективната истина, създава възможности за спекулации и подхранване на недоверие между България и Русия", пише в позицията на "Емко".

Фирмата напомня, че отсъствието на обвиняемите за атентата в Сарафово не е попречило на делото да стигне до съдебна фаза задочно. По същия начин се проведе и делото срещу мъчителите на медицинските ни сестри в Либия.

"Прокуратурата категорично отказва да разследва възможни съучастници, или мотиви с български произход, свързани и с паралелни събития в България. Нещо повече, има основания да се счита, че зад забраната даже да се говори за ролята и мястото на офшорката "Виафот", както и за т.нар. "Азербайджанска афера" стоят интереси, които хвърлят и сянка на съмнения за връзки на прокурори и съдии с подземния свят, за корупционни схеми и престъпления, които надхвърлят границите на България", допълва се в изявлението.

Според фирмата твърдението на прокуратурата, че е имало и други четири опита за покушение срещу Емилиян Гебрев е "грозна фалшификация".

"Разполагаме с документи от авторите и разпространителите на тази фалшификация, чиито следи минават и през прокуратурата и които ще станат публично достояние, когато това се наложи. Възниква обаче и друг важен въпрос: ако прокуратурата наистина е имала информация за други опити за покушение, проверена ли е тя за достоверност и защо не са били уведомени застрашените лица? И не говори ли това за нещо по-страшно, за възможно укриване на информация, с което би бил застрашен нечий живот?", коментира фирмата.

"Емко" призовава правителството и прокуратурата "да се отърсят от страха и да поставят въпроса за "българския Новичок" и да поискат от партньорите в ЕС и НАТО пълно съдействие за неговото истинско разследване и довеждане до справедливи присъди".

mediapool.bg