Кламер БГ - Новини: ЕК съживява мониторинга върху България

ЕК съживява мониторинга върху България

България

|
Пон, 13 Юли 2020г. 14:01ч.
ЕК съживява мониторинга върху България

Европейската комисия все още прилага Механизма за сътрудничество и проверка върху България. "Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България", обяви в понеделник говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

"Нищо не се е променило по този въпрос. Очите ни със сигурност не са "широко затворени", допълва говорителят, но уточнява, че комисията няма да коментира събитията в България от последните дни.

В края на октомври 2019 година излезе последният доклад на ЕК от мониторинговия механизъм за България. Европейската комисия даде задоволителна оценка за постиженията на страната, въпреки че властите не успяха да постигнат реални резултати от борбата срещу корупцията по върховете на властта.

На 20 май тази година излезе докладът по европейския семестър, който оценява икономическите и фискалните постижения на страните членки. В него бе цитиран извод, че мониторингът върху българското правосъдие продължава и страната не е постигнала окончателни присъди срещу корупцията по върховете на властта.

Това създаде сериозно объркване в българското правителство и комуникационен проблем в ЕК. Ресорният вицепремиер Екатерина Захариева обясни, че споменаването на мониторинга върху българското правосъдие в икономическия доклад на ЕК е някакво "недоразумение". Тя обясни, че механизмът формално наистина не е прекратен, но той не е действащ. Комисията не следяла през него ситуациата в България и не пращала мисии.

Самата ЕК обясни, че ситуацията с върховенството на закона в България трябва да бъде наблюдавана в рамките на бъдещия Европейски механизъм за върховенство на закона и на европейския семестър.

Сега стана ясно, че комисията все пак смята да използва мониторинговия механизъм върху България.

Това остава широко отворен въпроса за политическото бъдеще на правосъдния министър Данаил Кирилов. Той даде обет, че ще подаде оставка, ако мониторингът не бъде прекратен.

Съпротива срещу прекратяването на мониторинга има в редица страни на ЕС като Нидерландия, Германия, Австрия, Дания и др. Поредицата от корупционни скандали в София, действията на новия главен прокурор и мащабните протести не са аргумент в полза на прекратяването на мониторинга. Наблюдението на ЕК все още е в сила върху Румъния, която може да отчете редица успехи в борбата срещу корупцията за разлика от България .

mediapool.bg