Кламер БГ - Новини: ЕК настоява за решаване на проблема с недосегаемия главен прокурор

ЕК настоява за решаване на проблема с недосегаемия главен прокурор

България

|
Четв, 10 Септ 2020г. 15:47ч.
ЕК настоява за решаване на проблема с недосегаемия главен прокурор

Европейската комисия настоява България отново да се обърне към Венецианската комисия, за да реши проблема с отчетността на главния прокурор. Това съобщи еврокомисарят Вера Йоурова по време на изслушването си пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, известна още като комисията LIBE.

През декември миналата година Венецианската комисия към Съвета на Европа излезе с третия си доклад за България, в който за пореден път обясни на българските власти, че имат сериозен проблем с главния прокурор. Комисията призова за мащабни конституционни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, които да премахнат практическата недосегаемост на шефа на прокуратурата.

В същото време българският Конституционен съд излезе с тълкувателно решение, с което обяви, че всеки редови прокурор, според своята компетентност, би могъл да разследва главния прокурор. КС обаче не споменава какви са гаранциите за независимостта на този редови прокурор. Ако има разследване срещу Иван Гешев, редовият прокурор ще остане подчинен на началници, които са подчинени на Гешев. В същото време кариерата на този редови прокурор е в ръцете на съдебния съвет, където влиянието на главния прокурор е абсолютно незаобиколимо.

Йоурова посочи по време на дискусията в LIBE, че наблюдава със загриженост събитията в България. Тя допълни, че промените в законодателството трябва да се основават на широко обществено съгласие. "Измененията в конституцията трябва да имат широка подкрепа", каза Йоурова, която е и заместник-председател на ЕК.

Докладът за състоянието на върховенството на закона в България ще бъде представен на 23 септември. В него ще бъде изразена тревога за свободата на изразяване и за състоянието на медиите.

"Следя ситуацията в България и съм разтревожена. Ако демокрацията не функционира от горе надолу и от долу нагоре, ЕК не може да направи кой знае какво за държавите-членки", посочи Йоурова.

Тя коментира, че функционирането от горе надолу означава отчетност и контрол на институциите, а от долу нагоре – участието на гражданите чрез избори и мирни протести.

"Гражданите нямат тази възможност в България", посочи комисарят, явно имайки предвид полицейското насилие по време на протестите.

"Трябва да сме наясно и какви мерки може да предприема комисията и какво не може. ЕК не може да влезе в ролята на Конституционен съд, на прокурор, на арбитър във вътрешно политически план. Тук трябва да се намесят (другите) държави членки", каза Йоурова.

В същото време тя посочи, че подобна е обстановката и в други държави от ЕС. Йоурова каза, че ЕК следи за нарушаване на човешките права и за съразмерност на действията при овладяването на протестите в България от службите за сигурност. По думите й върховенството на закона ще бъде показател при отпускането на средства от ЕС за икономическо възстановяване от пандемията.

"Уморих се да отбелязвам колко закони са приети. Законодателството трябва да се прилага, а българите и румънците трябва да имат доверие в правосъдието, иначе връзките в обществото се късат", каза Йоурова.

Клеър Дали: ЕК е съучастник в корупция

"Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йоурова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна", каза евродепутатът от Ирландия Клеър Дали (Европейска обединена левица/Северна зелена левица)..

"Ако ЕК наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в ЕС", допълни тя.

Според Дали ЕС разполага с "безспорни свидетелства за връзките на Борисов и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев". "Той му казва кого да преследва, как да прикрива твърденията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н. Сега хората са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък", каза евродепутатът по време на дискусията.

Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността. През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него", допълни ирландката, цитирана от "Дневник".

"Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция", каза Дали.

В отговор Вера Йоурова "категорично отхвърли" нейните обвинения, че е "съучастник на Борисов". "Не ме обиждайте по този начин. Върша си работата изцяло обективно и честно", каза Йоурова.

Емил Радев: Много сме решителни

В рамките на дебата българският евродепутат Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) обясни, че с европейско наблюдение или без него реформите в България продължават. Емил Радев често е споменаван от Бойко Борисов като нереализирания кандидат на партията за главен прокурор.

"Продължава решимостта на правителството и отговорните институции в България за необратимост на съдебната реформа, борба с корупцията, за гарантиране на върховенството на правото и защита на основните ценности и права. Пример за това е предложението за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция", каза той.

Елена Йончева (БСП, Социалисти и демократи) говори за корупцията в България, за липса на медийна свобода, за системни нарушения на основни човешки права, постоянна пропаганда, фалшиви новини, бити журналисти, изнудвани бизнесмени.

"Въпреки пандемията, десетки хиляди български граждани протестират за край на авторитарното управление", каза Йончева.

Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа) обяви в Европейския парламент, че партията е против промените в българската конституция. По неговите думи такива промени няма да подобрят обществения договор. "Не е дошъл моментът, трябва много спокойна среда, с консултация на Венецианската комисия и нашите партньори за голямо и радикално преобразуване на обществения ред в страната", каза Кючук.

Роберта Мецола (ЕНП) приветства усилията на България да се отговори на препоръките на Венецианската комисия. "Всички наблюдаваме протестите в страната, не може да ги пренебрегваме. Добре е да решаваме проблемите, преди да възникнат протести", каза Мецола.

Рамона Стругару (Обнови Европа) откри прилики между обстановката у нас и в Беларус. Тя каза, че и в двете страни малолетни протестиращи са бити и задържани, без достъп до храна, вода, лекар.

Радан Кънев превежда от "брюкселски"

Евродепутатът Радан Кънев (Демократична България, ЕНП) публикува в четвъртък "превод от брюкселски" на посланията след заседанието на LIBE. Според него мониторингът на ЕК остава, защото има регрес по основни теми като корупцията на високо ниво и реформата на главния прокурор.

Кънев коментира, че общият механизъм за върховенството на закона в ЕС ще засегне темата с медийната свобода в България, наред с корупцията и правосъдието.

"Настроенията в ЕП са остро критични. Много депутати, от различни групи, са вече добре запознати с проблемите. ЕК и депутатите от северните държави открито заплашват със спиране на еврофондове, ако няма реформи. Европейските институции призовават за широк реформаторски консенсус, а не самодейни политически акции, като “конституцията” на Данаил Кирилов", коментира евродепутатът.

Според него вниманието на европейските медии към протестите повишават интереса на общественото мнение. "Политиците са принудени да го следват. Протестът си върши успешно работата. Gottes Mühlen mahlen langsam, aber sicher (Божията мелница мели бавно, но сигурно)", пише Кънев.

mediapool.bg