Кламер БГ - Новини: Държавното хранилище за ценни данни ще е готово през ноември

Държавното хранилище за ценни данни ще е готово през ноември

България

|
Ср, 29 Авг 2018г. 14:24ч.
Държавното хранилище за ценни данни ще е готово през ноември

До 15 ноември ще заработи централното хранилище за резервни копия на данните от системите и регистрите на държавна администрация, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Решението за създаването на хранилището бе взето след безпрецедентния срив на Търговския регистър, който продължи от 10-и до 17-и август.

Институциите ще получат пространство в хранилището, където задължително да съхраняват резервно копие на ценните си данни по утвърдената процедура. Отговорността за целостта и сигурността на резервните копия ще е на Държавната агенция "Електронно управление".

Едновременно с това правителството утвърди план за защита и съхранение на данни на критичните системи и регистри в България. Той предвижда разширяване на капацитета и функционалностите на съществуващото хранилище, разположено в Основния център за данни на електронното управление.

До 10 септември институциите трябва да изпратят на Държавната агенция "Електронно управление" изготвените от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни.

mediapool.bg