Кламер БГ - Новини: Държавата ще поеме таксите на около 4500 студенти

Държавата ще поеме таксите на около 4500 студенти

България

|
Пон, 11 Май 2020г. 13:14ч.
Държавата ще поеме таксите на около 4500 студенти

Таксите на 4476 студенти, които през следващата учебна година ще са първи курс в защитени специалности и професионални направления, ще бъдат поети от държавния бюджет. Общо местата за първокурсници в държавните висши училища за тази година са 43 000, а за 33 600 от тях ще се плаща субсидия от държавата.

С приетите наскоро промени в Закона за висшето образование беше регламентирано държавата да плаща не само издръжка за обучение на студенти от приоритетни направления и защитени специалности в държавните университети, но и семестриалните такси. Целта е да се увеличи интересът на кандидат-студентите към това обучение, въпреки че за някои от тях семестриалните такси са от най-ниските и въпреки това кандидатите за тях не са много.

Защитените специалности и професионални направления, за които това ще се случи през следващата учебна година, трябва да бъдат приети от Министерския съвет. Постановлението за определянето им в момента е пуснато за обществено обсъждане. В него като защитени и приоритетни специалности и направление са определени "Математика", "Физически науки", "Химически науки", "Химични технологии", "Енергетика", "Материали и материалознание", "Религия и теология", "Педагогика на обучението по". Сред защитените специалности са бутикови филологии като "Иранистика", "Индология", "Новогръцка филология", "Румънска филология", "Унгарска филология", както и "Хербаистика" и "Хидроинженерство".

За плащането на таксите на бъдещите първокурсници в тези специалности се предвижда да бъдат осигурени 2.6 млн. лева от държавния бюджет. Половината от сумата, която покрива таксите за първия семестър, ще бъде от бюджета на образователното министерство за тази година. Другата половина ще бъде включена в бюджета за 2021 г. като част от парите за държавните висши училища, в които се обучават тези студенти.

Най-големи суми се очаква да получат Софийският университет "Св. Климент Охридски" (258 420 лева през тази година), Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" (228 610 лева за тази година) и Югозападният университет "Неофит Рилски" (110 690 лева за тази година).

mediapool.bg