Кламер БГ - Новини: Дребни промени край "Александър Невски" в ремонтирания проект за ремонт

Дребни промени край "Александър Невски" в ремонтирания проект за ремонт

България

|
Ср, 20 Май 2020г. 15:04ч.
Дребни промени край "Александър Невски" в ремонтирания проект за ремонт

Преработеният проект за ремонт на най-емблематичната част от центъра на София – тази около храма "Св. Александър Невски", предлага минимални намеси във външния вид на пространствата в тази част на града.

Основно ще се сменят настилките по тротоарите, а избраният вариант са сиви гранитни плочи. Съществуващите паважни настилки ще бъдат пренаредени, където е нужно. По-сериозна ще е намесата по ул. "Оборище" в участъка от храма "Ал. Невски" до бул. "Васил Левски". Там се предвижда да бъдат поставени павета, които да заменят съществуващия в момента асфалт.

Местата за паркиране в зоната ще бъдат намалени. Част от улиците ще станат пешеходни.

Въвежда се и етапност на изпълнението на проекта, което означава, че няма всичко да се ремонтира едновременно. Това обаче дава и възможност за проточване на сроковете, без да се стига до санкции за строителите.

Промените в проекта бяха възложени от Столичната община с обяснението, че има проблем с отводняването на пространството около "Александър Невски". Това стана, след като вече беше започнало обновяването на зоната с градината "Кристал", част от ул. "Московска" и градината "Климент Охридски". Работата по тях, извършена от фирмата "ПСТ груп", беше приета от общината със забележки към качеството.

Благодарение на "непредвидените обстоятелства", които наложиха промяна на проекта, администрацията на Йорданка Фандъкова успя да отложи продължаването на злополучните ремонти в центъра за след местните избори миналата година. Те трябваше да продължат през тази година, но наскоро кметът обяви, че се отлагат за 2021 г.

Осветлението – и класическо, и модерно

Проектът за новия облик на "лицето на София", както кметът Йорданка Фандъкова определи пространството около храма "Александър Невски", е от 2013 г. Тогава той включваше помпозни елементи като светещи мачти пред храма и специални "златни павета". Постепенно тези елементи отпаднаха. Променена беше и първоначалната идея да се изравни нивото на пътното платно и тротоарите по ул. "Оборище" в участъка от "Александър Невски" до ул. "Г.С. Раковски".

В ремонтирания проект за ремонт тротоарите си остават на същото ниво, както сега. Предвижда се единствено да се подменят плочките по тях със сиви гранитни плочи. Такива ще има по пешеходните пространства в почти цялата зона.

Осветлението около "Александър Невски" ще е класическо, а на площад "Народно събрание" – модерно. Конкретните модели на стълбовете ще се изберат след представяне на мостри.

Пренареждане на паветата, по-малко места за паркиране

Паветата по улиците около храма само ще бъдат пренаредени. Това се отнася и за жълтите павета около Народното събрание и на едноименния площад.

И в променения проект ул. "Оборище" пред централния вход на "Александър Невски" остава пешеходна. В двата края на участъка ще бъдат поставени подвижни прегради, които да спират колите, но в същото време да се дава възможност за влизане на превозни средства, ако се налага.

Премахват се местата за паркиране в предната част на храма, но зад и около него синята зона остава.

Няма да може да се минава с автомобили и да се паркира и по ул. "Московска" в участъка от ул. "Дунав" до бул. "Васил Левски". Отпадат и местата за паркиране по бул. "Цар Освободител" в района на бившото Китайско посолство, което сега е клуб.

В градината зад Военния клуб ще се сменят част от настилките и ще се променят "джобовете за пейките".

Няма да се прави ремонт в градината пред храма "Света София", която беше обновена преди няколко години.

Ще се сменят настилките по пешеходната част на ул. "Париж". Там отново ще има фигури от червени павета.

Проектът поскъпна с 87 000 лева

Промените са дело на автора на първоначалния проект арх. Иво Пантелеев и неговото студио АДА. Те са автори и на плановете за ремонт на друга част от центъра – ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите ѝ пространства.

Заради възложените изменения сумата за проектиране се увеличи с 87 000 лева. Първоначалните планове струваха на местната власт 150 000 лева.

Онлайн обсъждане на променения проект ще има на 3 юни.

Ремонтите – евентуално догодина

Работата по ремонтираните планове вероятно ще започне догодина. Преди няколко седмици кметът Фандъкова обяви, че договорът с "ПСТ груп" за обновяването на тази част от центъра ще бъде прекратен. Мотивът е именно промяната на проекта, която щяла да промени използваните материали, както и стойността на строителството.

Затова за довършването на обновяването на пространствата ще бъде обявена нова обществена поръчка, а евентуално строителството ще започне през следващата година.

Със същия мотив Фандъкова обяви, че ще прекрати и договора на "Джи Пи Груп" за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите улици. По него остава основно обновяването на ул. "Цар Иван Шишман". То също се отлага за следващата година и след нова поръчка за строител.

Промяната в проекта за този ремонт все още не е представена от общината. Тя също трябва да се прави от студио АДА и арх. Иво Пантелеев, които са автори на първоначалните планове за новия външен вид на тази част от центъра.

mediapool.bg