Кламер БГ - Новини: Документен хаос довел до събарянето на един от тютюневите складове в Пловдив

Документен хаос довел до събарянето на един от тютюневите складове в Пловдив

България

|
Ср, 17 Окт 2018г. 19:05ч.
Документен хаос довел до събарянето на един от тютюневите складове в Пловдив

Документална каша е една от причините за разрушаването на един от тютюневите складове в Пловдив. Виновни за това обаче не са собствениците на зданието, което беше полусъборено преди повече от две години. В сряда Пловдивският окръжен съд оправда инвеститорите Александър Николич и Георги Бранеков по обвинението, че са разрушили културна ценност.

Решението може да се обжалва, но прокурорът по делото коментира, цитиран от БГНЕС, че това може и да не бъде направено, тъй като обвинението се основава на документи, че сградата е паметник на културата. Според сайта "Под тепето" обаче той е заявил, че ще атакува съдебното решение на следщата инстанция.

В хода на делото се оказа, че документи за обявяването на склада за паметник на културата няма, тъй като някой в Националния институт за културното наследство объркал адреса на склада и статут формално е даден на съседно здание.

Разрушаването на сградата на "Ориент табако" на ул. "Одрин" 8 започна на 6 март 2018 г. Акцията стартира в почивните дни, но бе спряна от недоволни граждани. Тогава собствениците представиха разрешение за събарянето, издадено от главния архитект на Пловдив Румен Русев. Заради този документ той беше уволнен, а малко след това почина.

Жива верига спря пълното разрушаване на склада на "Ориент табако" преди повече от две години.

Малко по-късно други три склада от Тютюневия град в Пловдив изгоряха, а за това беше обвинен клошар https://www.mediapool.bg/bezdomnik-e-obvinen-za-opozharenite-tyutyunevi-skladove-news253186.html, живял в един от тях. Сградите все още не са възстановени, а самият Тютюнев град не е получил статут на групов паметник на културата, както обеща Министерството на културата.

След избухването на скандала по разрушаването на склада на "Ориент табако", от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата обявиха, че складът е паметник на културата, въпреки че от общината казаха, че нямат информация складът да има защитен статут. това било основанието за издаване на разрешението за събаряне.

В хода на делото обаче се оказа, че заради документен хаос в НИНКН, реално сградата няма нито статут на единична културна ценност, нито пък е част от групов паметник на културата, каквато е зоната "Филипопол – Тримонциум – Пловдив". Само в тези случаи собствениците трябва да получат разрешение и от НИНКН за събаряне, строеж или каквото и да било действие засягащо склада.

Според обясненията на разпитаните по време на делото още през 1975 г. като част от групов паметник на културата е вписана съседна сграда - на друг адрес на същата улица, а не складът на ул. "Одрин" 8. При задействането на процедурата за събаряне на склада от НИНКН издават два документа за статута му. Те са подписани в един и същи ден от едни и същи хора. Единият обаче твърди, че складът е културна ценност, а другият - че няма защитен статут. Заради наличието на тези два противоречащи си становища, собствениците бяха обвинени и в подправянето на документи, за да издействат разрешение за събаряне от общината. Това обвинение обаче е отпаднало по давност. По време на делото така и не е предоставен документ с решението за декларирането на склада на "Одрин" 8 като единичен паметник на културата.

Така съдът оправда двамата подсъдими собственици на имота. Присъдата може да се обжалва в двуседмичен срок, но прокурорът заяви в сряда, че обвинението е изградено на база на първоначално предоставените документи, според които сградата е паметник на културата. На въпрос дали тези документи не са основание за повдигане на ново обвинение, вече към хората, които са създали основата на това престъпление поради немарливост, той отговори, че може да се мисли в тази посока.

Сградата вече официално не е защитена от закона и може да бъде съобърена съвсем легално, а на нейно място да се появи друго здание.

"Ние само с тази сграда, решихме бъдещето на още 30-35 сгради… Съветвам всеки инвеститор да си търси правата до края, за да излезе истината. Досега не е предоставен нито един документ, че тази сграда е паметник на културата", коментира Александър Николич след обявяването на решението. Той добави, че със съдружника му вече не искат да правят нищо на мястото на полусъборения склад.

Междувременно от две години той е оставен на произвола на съдбата и вероятно скоро съвсем ще рухне. По закон разрушените паметници на културата трябва да се възстановят в първоначалния си вид. Складът на "Ориент табако" обаче не влиза в тази хипотеза, тъй като формално не е културна ценност. Така той може да бъде безвъзвратно загубен съвсем законно.

От документите по делото излиза, че вината за това е по-скоро в НИНКН. Институтът е подложен на много критики заради бавната си работа и липсата на дигитален регистър на паметниците на културата. Както показа и поредица от материали на Mediapool в сферата на опазването на културното наследство цари хаос, който подпомага изчезването им.

mediapool.bg