Кламер БГ - Новини: До края на 2020 г. партиите трябва да върнат надвзетите държавни субсидии

До края на 2020 г. партиите трябва да върнат надвзетите държавни субсидии

България

|
Четв, 13 Юни 2019г. 19:13ч.
До края на 2020 г. партиите трябва да върнат надвзетите държавни субсидии

Партиите и коалициите трябва да върнат доброволно до края на 2020 г. общо 14.5 милиона лева от получените от тях държавни субсидии за последните три години. Ако не го направят, дължимите суми ще се събират по общия ред. Това решиха депутатите от парламентарната правна комисия, които приеха на второ четене промените в Закона за политическите партии.

До поправките се стигна, след като няколко дни след евроизборите "Шоуто на Слави“ изнесе информация, според която партиите са получили по над 13 лева на глас през миналата година, докато законът им отрежда 11 лева.

Прокуратурата разпореди проверка и след това обяви, че надвзетите субсидии са незаконни. Причината за по-високата субсидия е, че партиите не получавали пари само за гласовете, които са подадени за тях, а си разпределяли пропорционално всички действителни гласове.

Надвзетите пари са преведени на партиите с над 1% и коалициите с над 4 % подкрепа на последните парламентарни избори. Въпреки че по-високи субсидии са отпускани на партиите и преди 2016 г., правителството предлага "допълнителните" суми да се връщат само за последните три години. Обяснението е, че иначе щяло да настане хаос заради давността за връщане на по-старите "наддадени пари“.

Пари ще трябва да връщат не само парламентарно представените в момента партии, но и тези, който са били в предходното Народно събрание или тогава са имали над 1% от гласовете. Това означава, че пари трябва да връщат: ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, НФСБ, "Атака", "Воля", партиите от бившия Реформаторски блок (ДБГ, СДС, ДСБ, НПСД, БЗНС), както и "Движение 21", "Глас народен" и "Възраждане".

"За тези, които получават субсидия, а не върнат доброволно, от втория им транш за 2019 г. ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по разпоредбите на този законопроект. От всички следващи траншове по 50%“, каза по време на заседание на правната комисия зам.-министърът на финансите Росица Велкова.

Част от тези партии обаче вече не получават субсидии и няма как да им бъдат удържани пари. Те ще трябва да намерят сумите и да ги върнат доброволно.

Тя подчерта, че общата сума, която партиите трябва да върнат в държавния бюджет е 14,6 млн. лв.

mediapool.bg