Кламер БГ - Новини: До 2023 пенсиите ще се изчисляват по старата и по новата формула

До 2023 пенсиите ще се изчисляват по старата и по новата формула

България

|
Пет, 22 Март 2019г. 16:09ч.
До 2023 пенсиите ще се изчисляват по старата и по новата формула

Обмисля се въвеждането на преходен период до началото на 2023 г., в рамките на който бъдещите пенсионери ще могат да избират дали да се пенсионират по старата или по новата формула. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в петък.

"Правим разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в кодекса. Говоря за преходна разпоредба, с която да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране при изчисляване на индивидуалния коефициент да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат", каза Петков.

Той уточни, че такава промяна ще даде възможност на хората при заявление за пенсиониране да поискат пенсията им да бъде изчислена и по старата методика, която действаше до края на 2018 година и включваше трите най-добри години преди 1997 година.

Петков посочи, че разчетите се правят в рамките на средносрочната бюджетна прогноза и затова преходният период ще е до началото на 2023 г.

Същевременно ще се даде възможност със следваща алинея на хората, които вече са подали заявление или на които е отпусната пенсия по новия ред, в 6-месечен срок от приемането на тази поправка да могат да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред, уточни Петков.

Вероятно през 2023 г. ще трябва да се направи нова оценка на текущото състояние, за да може да няма ощетени лица, каза още министърът.

mediapool.bg