Кламер БГ - Новини: До 20 години затвор за дете престъпник, предлага ГЕРБ

До 20 години затвор за дете престъпник, предлага ГЕРБ

България

|
Пет, 31 Ян 2020г. 16:52ч.
До 20 години затвор за дете престъпник, предлага ГЕРБ

Съдът ще има последната дума дали дете престъпник да бъде наказано тежко. Това предвиждат промени в НК, предложени от ГЕРБ. Текстовете бяха спешно написани след среща на премиера Бойко Борисов с бащата на убитата в с. Галиче 18-годишна Андреа. За тежкото престъпление бе задържан 17-годишен младеж.

По закон той не може да бъде осъден на повече от 12 години затвор. Именно тази забрана от НК Борисов поиска да бъде преодоляна чрез нови текстове. Веднага след тази среща депутатът от ГЕРБ Маноил Манов обяви, че партията ще внесе промени. Той обясни, че те ще са в посока – ако се установи, че непълнолетен извършител разсъждава като възрастен и осъзнава последиците от действията, да бъде наказан по-тежко.

В текста на промените обаче това условие не фигурира. Според текстовете преценката ще е изцяло на съда. В тях ГЕРБ са записали, че когато съдът сметне, че извършителят няма да се поправи с по-лекото наказание, той може да наложи до 20 години затвор.

Това е поредната промяна в спешен порядък след извършено тежко престъпление. Преди няколко месеца набързо бяха приети нови текстове за съкратеното съдебно следствие. Години наред тази процедура се прилагаше на общо основание за всички престъпления и позволяваше наказанието да бъде намалено с до 1/3, ако извършителят признае вината си. След убийството на 7-годишната Кристин в сливенското село Сотиря през миналото лято, законът бе променен и съкратеното следствие отпадна. Преди ден обвиняемият за смъртта на детето бе осъден на доживотен затвор без право на замяна.

mediapool.bg