Кламер БГ - Новини: Кунчев: Ако мерките дадат резултат, ще се отворят първо детските градини

Кунчев: Ако мерките дадат резултат, ще се отворят първо детските градини

България

|
Пет, 27 Ноем 2020г. 11:13ч.
Кунчев: Ако мерките дадат резултат, ще се отворят първо детските градини

Ако новите, по-строги мерки срещу епидемията, дадат резултат след 21 декември ще бъдат отворени първо детските градини. Това заяви пред Нова телевизия главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му целта да се постигне т.нар. плато, т.е. да се задържи броят на новите заразени и смъртните случаи.

Има скрита заболеваемост от около 10-15%, призна още Кунчев. Той обясни, че би предложил антигенните тестове да се изравнят с PCR-те, ако е сигурен в тяхната ефективност. След навлизане на по-евтините тестове, много хора се насочиха към тях и затова положителните резултати не влизат в официалната статистика. Според данните от последното денонощие, у нас са регистрирани 3568 нови случая. От думите на Кунчев обаче стана ясно, че броят им е поне с 10% по-висок.

Без молове и заведения

В 23,30 ч. в петък влизат в сила новите, по-строги мерки срещу епидемията. Според заповедта на здравния министър Костадин Ангелов затворени остават моловете, заведенията и фитнес центровете. Училищата и университетите преминават на онлайн обучение, детските градини също затварят врати. Ще работят само някои от тях, предназанчени за децата на лекари.

Забраняват се екскурзиите, а хранителните магазини не трябва да допускат хора под 65-годишна възраст между 8,30 и 10,30 ч. сутринта. На пазарите трябва да има специална организация за движение през вход и изход на клиентите. Маските са задължителни в затворени помещения, на пазари и на открити пространства, когато няма възможност за спазване на достанция.

Отворени остават хранителни магазини и аптеки. Ще могат да работят и малките квартални магазини.

Амбициозният план

Най-амбициозният план на властите е броят на заразените да се намали с 30-35%, обясни Кунчев. Той обаче предупреди, че това ще стане много трудно. Какво ще се случва след планираните три седмици на локдаун, ще стане ясно ден-два преди 21 декември.

"Най-добре е да навлезем в плато и да се прекрати процесът на увеличаване на смъртността и заблеваемостта. В период на пандемия от нов вирус неправилен е начин на планиране според прагове на заболеваемост. Учим се, работейки. В зависимост от резултатите, които получаваме, преценяваме какви мерки да се предприемат. Смятаме най-напред да се възстанови работата на детските градини, яслите и училищата за учениците от 1-ви до 5-и клас. Вероятно в последния момент – 1-2 дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме", обясни Кунчев.

Според него новите мерки не са забавени, а навременни. В момента в болници се лекуват над 6 хил. души и според Кунчев здравната система се справя. Най-големите проблеми остават липсата на медицински кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките.

Вярно е, че сме сред първите по смъртност

"Факт е, че България беше на първите места по смъртност от Covid-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смътност не сме на първо място", каза още Кунчев.

В момента се обсъжда дали антигенните тестове да бъдат изравнени с PCR-те. Кунчев допълни, че обмисляло всеки антигенен да се потвърждава с PCR. Вторият тест щял да е за сметка на държавата, ако се прави в болница, обясни Кунчев.

mediapool.bg