Кламер БГ - Новини: Цацаров: БНР е имало пълна техническа възможност да излъчва

Цацаров: БНР е имало пълна техническа възможност да излъчва

България

|
Вт, 17 Септ 2019г. 15:55ч.
Цацаров: БНР е имало пълна техническа възможност да излъчва

Прокруатурата е на път изцяло да оневини генералния директор на БНР Светослав Костов за петчасовото спиране на сигнала на програма "Хоризонт“ миналата седмица. Спешната прокурорска проверка е установила, че за прекратяване на излъчването не е имало абсолютно никаква причина. Според прокуратурата обаче директорът на дирекция "Техника" в националното радио Пламен Костов може да е извършил длъжностно престъпление. Затова материалите се изпращат на компетентната в случая Софийска градска прокуратура.

БНР е имало пълна техническа възможност да излъчва. Имало е неограничена възможност за това, не е имало и техническо препятствие, каза в петък главният прокурор Сотир Цацаров.

Спирането на излъчването по предложение на техническия директор на радиото, представлява спиране на програмата, а не липса на техническа възможност, обясни още Цацаров и допълни, че резултатът от проверката показал, че не се налагало никаква вътрешна профилактика.

Сигналът на радиото спря ден, след като дългогодишният водещ в "Хоризонт" Силвия Великова бе свалена от ефир и й бе отнет съдебният ресор. Ръководството на радиото отрича между двете събития да има нещо общо, но се установяват странни съвпадения. Замлъкването на радиото е планирано ден преди скандала с Великова и осъществено ден след него.

Той го реши, аз само казах "Да"

Спирането на програма "Хоризонт" е било изцяло по инициатива на Пламен Костов, излиза от прокурорската проверка. В същото време генералният директор Светослав Костов просто е сложил резолюция "Да" на предложението му. Самият той не смята това съгласие за вземане на решение. При изслушването си пред СЕМ в понеделник твърдеше, че просто е сложил резолюция и отказа да поеме отговорност за станалото.

Без никаква причина

Не е имало никаква техническа причина сигналът на "Хоризонт" да бъде спиран, е установила прокуратурата. Според ръководството на БНР обаче е имало проблем с оптичен кабел, който отвежда сигнала от радиото към телевизионната кула в София. Дори и в този случай, БНР е имало възможност да продъли излъчването, тъй като има резервни варианти за пренос на сигнала.

Не е имало проблем и с предавателите, стопанисвани от НУРТС. На 13 септември в профилактика са били само три предавателя на УКВ – в Белоградчик, Тръстеник и Ивайловград.

Проофилактиката на предавателите, с каквато първоначално ръководството оправда спирането на сигнала, трябва да се върши поетапно и планирано. Въпросното прекратяване на излъчването е извън всякакви графици, подчертават от прокуратурата.

"Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, на 11.09.2019 г. директорът на дирекция "Техника" към БНР - Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за "създаден голям технически проблем", който налага "профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт" за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 г.". Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция "ДА" на документа", пише в съобщението на прокуратурата.

На следващия ден техническият директор уведомил и НУРТС за предстоящото спиране, а следобед на 12 септември наредил на шефа на централната апаратна да се пусне съобщение за предстояща профилактика.

Cui bono?

Сигналът на радиото е спрян от самата сграда на бул. „Драган Цанков“. Предавателите не са изключвани, нито пък НУРТС е спирала своите съоръжения. От проверката обаче не става ясно защо е направено всичко това.

"В хода на извършената от ДАНС проверка е установено, че: не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма "Хоризонт"; не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт"; не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна; не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на програма "Хоризонт", която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на сайта на БНР. Този начин на слушане се ползва от ограничен кръг слушатели. Категорично се установява, че Програма "Хоризонт“ не е била достъпна в ефир на УКВ честоти в периода 6:00 ч. до 10:42 ч. на 13.09.2019 г. на цялата територия на Република България.

От "НУРТС България: ЕАД не е била преустановявана работата на излъчвателните съоръжения /предавателите/ на БНР с изключение на трите предавателя /посочени по-горе/, подлежащи на годишна планова профилактика, разположени в различни краища на страната /от всички 75 предавателя, излъчващи програмите на БНР/. Преустановяването на сигнала на "Хоризонт" е осъществено чрез спиране на звуковия сигнал на входа на кодиращото устройство в централата на "НУРТС България" ЕАД”, пишат от прокуратурата.

Сега със случая се заема Софийската градска прокуратура. Дали ще бъде образувано разследване, не е ясно.

mediapool.bg