Кламер БГ - Новини: Дипломатическите инциденти се дължат на липсата на удачни анализи в МВнР

Дипломатическите инциденти се дължат на липсата на удачни анализи в МВнР

България

|
Пет, 12 Юли 2019г. 12:16ч.
Дипломатическите инциденти се дължат на липсата на удачни анализи в МВнР

Дипломатическите инциденти с балканските лидери в последно време се дължат на липсата на "много удачни анализи на ситуацията" във Външно министерство, смята историкът Стефан Дечев.

Според него все още не е изработен необходимият политически речник, който да използваме на подобно равнище, за да не се стига до такива нелепи спорове.

В последните десетина дни премиерът Бойко Борисов стана герой на два дипломатически скандала с балкански привкус. Първо той бе срязан остро от сръбския външен министър Ивица Дечев заради негово изказване за Косово, а после македонският премиер Зоран Заев реагира, тъй като Борисов използва термина "северномакедонец".

"Не мисля, че се случва нещо чак толкова драматично. Първо, не мисля че това, което е направил премиерът Бойко Борисов, по време на изявлението в кулоарите на срещата на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево, е било преднамерено. Не смятам също, че то е и фатално. Що се отнася до изявлението на македонския премиер Зоран Заев, ако го прочетем внимателно, там се казва, че нотата ще бъде изпратена до България, за да може да се поправи. Следващото изречение гласи: "Понякога дори и у нас се правят грешки“. Тоест, в случая, има едно признание, че подобни грешки се правят, има в република Северна Македония“, коментира Стефан Дечев пред БНР.

Заев съобщи, че готви нота до България, след като българския му колега нарече президентът Стево Пендаровски " северномакедонски политик". Този термин противоречи на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, което регламентира употребата на Северна Македония.

"Това, което се случва, е наместване на политическия речник след сключването на Преспанското споразумение. Там нещата са доста сложни. От една страна, държавата е Република Северна Македония, някои от нейните институции се водят като институции на Северна Македония, но и съгласно Преспанското споразумение, ние имаме македонска нация, македонски език, македонска музика, македонска литература", обясни Дечев.

По думите му премиерът Заев, президентът Пендаровски и външният министър Никола Димитров са подложени на "огромен вътрешнополитически натиск“ за всичко, което се случва във външната политика на страната след подписването през 2017-та година на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България и Преспанското споразумение с Гърция, довело до промяна на името на републиката.

Дечев коментира и напрежението със Сърбия.

"Съвършено ясно е, че България няма да промени тепърва своята позиция по отношение на Косово - една държава, която тя е признала. От друга страна не може в никакъв случаи да става въпрос за някакви сделки по отношение на "Гоце Делчев е българин, но вие пък променете политиката за Косово“, каза историкът.

Борисов обяви, че очаква лично извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич, който си позволи остър тон към него миналата седмица.

Все пак Дачич обясни, цитиран от българското външно министерство, че не е разбрал правилно думите на премиера за Косово. Самият той обаче публично не се е извинявал.

Причина за напрежението стана коментар на Борисов, че очаква новият представител на ЕС по външна политика испанеца Жозеп Борел да не защитава националната политика на Испания за Косово. Испания е една от малкото страни в ЕС, които все още не са признали независимостта на новата балканска държава.

mediapool.bg